Mađarska u trci za zlatom

Fanni Kisbakonyi running

Kada vam dijagnostikuju hroničnu bubrežnu insuficijenciju, to može da vam promeni život. Međutim, ne mora da promeni baš sve u njemu. Devetu godinu zaredom, sportisti kojima je urađena transplantacija bubrega i koji se leče dijalizom, okupili su se na Evropskom sportskom takmičenju za osobe sa transplantiranim organima i pacijente na dijalizi kako bi sledili svoje snove.

Na prvenstvu 2016. godine izvanredan talenat su naročito pokazali sportisti iz Mađarske, uprkos izazovima i sudbini koja ih je snašla u životu.

Vanta, grad u Finskoj, bio je prepun sportista tokom jednonedeljnog prvenstva koje je održano sredinom jula 2016. godine. Sportisti iz svih delova Evrope pristigli su u finski grad koji je četvrti po veličini u ovoj državi, kako bi se takmičili za šampionsku titulu na gorepomenutom prvenstvu. Međutim, kao i svake godine, ovo prvenstvo se od ostalih razlikovalo samo u jednoj stvari: učešće je bilo dozvoljeno isključivo osobama kojima je urađena transplantaciju bubrega, jetre, srca, pluća, gušterače ili koštane srži, kao i pacijentima na dijalizi. 

Izbor discipline

Baš kao što to biva na olimpijadi ili paraolimpijadi, učesnici u ovom prvenstvu takmiče se u mnogim sportovima, kako u timovima, tako i pojedinačno. Ponuđene discipline su sledeće: odbojka, badminton, tenis, stoni tenis, biciklizam, boćanje, plivanje, pikado, golf, virtuelni triatlon, mini maraton i atletika. Učesnici moraju imati više od 18 godina i takmiče se po starosnim grupama. Svake godine se na prvenstvu nađu i učesnici koji imaju više od 70 godina!

Skidamo kapu Mađarskoj

Mađarski sportisti su na prvenstvu 2016. Godine svima privukli pažnju svojim izvanrednim dostignućima. Osvojili su ukupno 95 medalja: 35 zlatnih, 32 srebrne i 28 bronzanih. Mađarska je na prvenstvu osvojila drugo mesto, a prevazišla ju je jedino zemlja domaćin, Finska, sa ukupno 104 medalje. Velika Britanija koja je završila na trećem mestu, osvojila je 64 medalje.

Na svečanoj dodeli medalja krunisani su i najbolji sportisti u muškoj i ženskoj kategoriji pacijenata na dijalizi i osoba sa transplantovanim organima. Mađarska je još jednom zablistala kada je pacijentkinja na dijalizi mađarske nacionalnosti, Fani Kišbakonji, ponela titulu „Najbolje sportistkinje na dijalizi“.

Ponosimo se našim pacijentima

Tri mađarske sportistkinje koje su doprinele značajnom uspehu svoje zemlje u Finskoj, takođe su NephroCare pacijenti: Fani Kišbakonji, Timea Perša i Kinga Jakab. Fani Kišbakonji je prvog dana prvenstva osvojila prvo mesto u mini maratonu. Zatim je osvojila drugo mesto u trci na 800 metara. Timea Perša je osvojila srebrnu medalju za 2. mestu u dubl meču u stonom tenisu i bronzanu medalju za 3. mesto u singl meču. Kinga Jakab je bila 4. u trci u brzom hodu na 3000 metara u ženskoj kategoriji. Čestitamo im na izvanrednom sportskom uspehu.

NephroCare tim je imao tu sreću i privilegiju da iz prve ruke čuje priče i iskustva ovih dama.

Priča Fani Kišbakonji:

Na dijalizu sam krenula dosta rano u životu, kada sam 2014. godine napunila 22. Isprobala sam mnoge sportove i oduvek sam se bavila ponekim, ali sam na fakultetu razvila ljubav prema trčanju. Dan pred prvu sesiju dijalize istrčala sam maraton od 10 km. Otad sam učestvovala u 22 trke na duge staze, od kojih su šest bili polumaratoni. Istrčala sam čak i maraton od 30 km! Zahvaljujući fondaciji Trapanč (mađarskoj fondaciji za mlade sa transplantiranim organima), preko koje sam saznala za Evropsko sportsko takmičenje za osobe sa presađenim organima i pacijente na dijalizi, odlučila sam da želim da učestvujem na takvoj manifestaciji. Moj san se ostvario. 

Veoma sam zahvalna svima koji su mi pomogli da stignem do prvenstva. Veliko hvala Fondaciji za transplantaciju, institutu Fresenius Medical Care, mom treneru Agneš Jung, mojoj porodici, mom šefu i svima koji su me podržali. Evropsko prvenstvo je za mene bilo ogromno iskustvo i izuzetan događaj. Tamo sam istrčala svoj 7. polumaraton, a sada čekam na priliku za transplantaciju. Moj moto: Ništa nije nemoguće!

Iskustvo Kinge Jakab iz prve ruke:

"Počela sam sa dijalizom 2002. godine. U to vreme sam mislila da za mene više nema kvalitetnog života, ali to nije bila istina. Upoznala sam najljubazniju glavnu sestru na svetu koja me je ohrabrivala i pomagala mi tokom mučne prve faze lečenja. Moj moto danas: nikada ne odustaj! 2004. godine sam upoznala svog partnera koji je prihvatio mene i moje oboljenje. Uveo me je u svoj hobi, ribolov, ali sam ja želela da isprobam i druge sportove pa sam tako počela da pešačim sa sestrom koja vrši dijalizu u centru NephroCare. Zatim sam saznala za brzo hodanje. Imam jako dobrog trenera i konstantno napredujem. Dvaput nedeljno vežbam sa trenerom, a drugim danima vežbam sama uz Dunav u svom rodnom gradu Estergomu"

"Pre evropskog prvenstva sam učestvovala u kampu za obuku gde sam se pripremila za takmičenje. Dan takmičenja se sve brže približavao. Bilo je prilično hladno u Finskoj – bar meni – ali je sve bilo veoma dobro organizovano. Tamo sam išla na dijalizu tri puta nedeljno, baš kao i kod kuće. Na dan moje trke je temperatura nažalost sišla na 12° celzijusa i padala je kiša. Dok sam prolazila kroz cilj, znala sam da odmah idem na dijalizu bez obzira na to kakvo vreme bilo. Bilo je to jedno sjajno iskustvo!" 

Iskustvo takmičarke Timee Perše:

Ja sam pacijent na automatizovanoj peritoneumskoj dijalizi (APD) i dijaliziram se noću, što mi omogućava da se preko dana bavim sportom. Moj izbor je bio stoni tenis jer on najviše odgovara mom zdravstvenom stanju. Dvaput nedeljno vežbam sa trenerom. Da razjasnimo nešto: ovaj sport uopšte nije tako lak kao što to izgleda na TV-u!

Zahvaljujući Fondaciji za transplantaciju i kompaniji Fresenius Medical Care, imala sam tu mogućnost da učestvujem u takmičenju u stonom tenisu na prvenstvu u Finskoj i time ostvarila svoj drugi san! Kada sam stigla u hotel, u sobi su me već čekali moj aparat za automatizovanu peritoneumsku dijalizu (APD) i sve neophodne tečnosti. Učešće u takmičenjima je bila dobra prilika za mene. Stekla sam nove prijatelje s kojima sam razmenila doživljaje koje sam iskusila tokom prvenstva.

Još jednom želimo da čestitamo ovim trima damama i svim drugim sportistima – iz Mađarske i drugih zemalja – koji su učestvovali na prvenstvu 2016. godine! Svi vi nadahnjujete druge da prigrle život, da ga žive punim plućima i da nikada ne odustanu. Obratite se svom nefrologu da biste saznali koja fizička aktivnost najviše odgovara vama i vašem zdravlju!