Glavna funkcija ugljenih hidrata je da skladište energiju u telu. Neki ugljeni hidrati, kao oni koji se nalaze u šećeru, brže se apsorbuju, dok drugim, složenijim ugljenim hidratima treba više vremena da se razgrade i oni obezbeđuju energiju tokom dužeg vremenskog perioda. Sva hrana koja sadrži ugljene hidrate (npr. hleb, žitarice, testenine, pirinač, povrće sa skrobom, voće, sokovi i mnogi deserti bez šećera) povećava nivoe glukoze u krvi i zato je važno da pažljivo kontrolišete njihov unos. Pokušajte da jedete na tri sata tokom dana (obroci i užine). Užina pre spavanja (sa proteinima) pomoći će da stabilizujete nivo šećera u krvi tokom noći!
Važno je da kao dijabetičar naučite da prepoznajete koja hrana sadrži ugljene hidrate i da budete u stanju da procenite njihove količine. Time ćete postići da ukupan unos ugljenih hidrata bude uravnotežen sa vašim lekovima i nivoom fizičke aktivnosti. Vaš dijetetičar može da vas nauči sistemu nazvanom „brojanje ugljenih hidrata“ da biste njihov unos držali pod kontrolom.
Da li postoji hrana koju treba da izbegavam?
Važan izvor ugljenih hidrata u našoj ishrani su žitarice i proizvodi na bazi žitarica, kao što su hleb, kolači ili musli. Ako vaši nivoi fosfata to dozvoljavaju, birajte proizvode sa više žitarica (npr. pšenica i raž) zato što će vas visok sadržaj vlakana dobro zasititi, njihova apsorpcija je sporija i sporije podižu nivo šećera u krvi. Male količine zobenih pahuljica su takođe dobar izbor.
Isto važi za sveže povrće, krompir, mahunarke, testeninu, mleko i određeno voće. Svi oni imaju niži „glikemijski indeks“ koji određuje koliko brzo i u kojoj meri hrana podiže nivoe glukoze u krvi. Međutim, imajte na umu da neko veoma slatko voće, kao što je grožđe, ima prilično visok glikemijski indeks.
Iako je nekada običan šećer (saharoza) zabranjivan dijabetičarima, danas se smatra da se povremeno mogu uzimati male količine „pakovanog“ šećera, npr. u obliku čokolade. Zašećerene napitke i hranu sa visokim sadržajem šećera i dalje treba izbegavati zato što se šećer brzo apsorbuje i može prouzrokovati brz porast nivoa glukoze u krvi.