Kasna faza

Lekar izdaje recept pacijentu
U kasnoj fazi HBI (3b, 4 i 5) funkcionisanje bubrega je veoma umanjeno

Zbog gubitka sposobnosti bubrega da obavljaju sve svoje važne funkcije, višak vode u telu i otpadne materije gomilaju se u krvi. To se naziva uremija.

 

U ovoj kasnoj fazi HBI važno je da uradite sve da biste usporili napredovanje do potpunog otkazivanja bubrega. Ako bubreg otkaže, to znači da se funkcija bubrega smanjila na manje od oko 10% do 15% od normalne funkcije bubrega, a gubitak se mora zameniti dijalizom ili transplantacijom bubrega. Tačan GFR za početak dijalize zavisi od mnogo faktora (npr. osnovna bolest bubrega, neuhranjenost, uremični simptomi itd.). Pratite savete svog lekara.

HBI faze 3b

HBI faze 3 je podeljena na fazu 3a i fazu 3b. Faza 3b pripada kasnoj fazi HBI. Osoba sa HBI faze 3b ima umereno oštećenje bubrega i GFR je na nivou od 30–44 ml/min.

Uobičajeni simptomi koji mogu da se pojave u ovoj fazi HBI mogu da uključuju nizak broj krvnih ćelija, neuhranjenost, bol u kostima, peckanje ili utrnulost nerava, teškoće pri koncentraciji i generalno smanjen osećaj blagostanja.

HBI faze 4

Kod HBI faze 4 bubreg ima uznapredovala oštećenja koja dovode do GFR-a od samo 15–30 ml/min. Pored simptoma navedenih ranije, neki od najčešćih simptoma kod HBI faze 4 su bolest kostiju, nemirne noge, svrab kože i anemija. Anemija znači da imate manjak crvenih krvnih zrnaca što može uzrokovati umor, teškoće kada pokušavate da se koncentrišete, gubitak apetita, oticanje, posebno u nogama i oko očiju, kratak dah i bledu kožu. 

HBI faze 5

Osoba sa HBI faze 5 ima oštećenje bubrega koje dovodi do umanjenog GFR-a od 15 ml/min ili manje. Bubrezi su izgubili skoro kompletnu mogućnost da efikasno rade. Na kraju, bolest bubrega je smanjila funkciju bubrega na nivo gde terapija zamenom postaje neophodna.

Šta bi trebalo da znam?

U kasnoj fazi HBI vi i vaš lekar pokušaćete da uradite sve da biste usporili napredovanje do potpunog otkazivanja bubrega. Odgovarajuća ishrana i lečenje važniji su nego ikada.

Pogledajte odeljak Ishrana za HBI

Osim toga, trebalo bi da počnete da razmišljate o terapiji bubrežne zamene – saznajte više o različitim opcijama koje imate dovoljno rano kako biste imali dovoljno vremena za potrebne pripreme. Dostupne su tri različite opcije lečenja da zamene neke izgubljene bubrežne funkcije:

Transplantacija
Hemodijaliza
Peritoneumska dijaliza

Šta mogu da uradim?

Da biste odlagali bubrežnu zamenu što je duže moguće, ali da biste istovremeno i omogućili sve mogućnosti, možete da uradite sledeće:

  • Redovno posećujte nefrologa.
  • Posetite lekara ako iskusite zdravstvene promene (npr. simptome slične prehladi ili gripu, neobične ili nove simptome ili one koji se pogoršavaju).
  • Saznajte više o različitim terapijama zamene bubrega i zajedno sa svojim lekarom odlučite koja je najpogodnija za vas. Na vreme počnite sa neophodnim pripremama.
  • Uzimajte sve lekove koje vam je lekar prepisao. Oni su veoma važni za vaše zdravlje i blagostanje. Pogotovo u slučaju dijabetesa i/ili visokog krvnog pritiska potrebno je da stvari držite pod kontrolom i pratite prepisano lečenje.
  • Prilagodite ishranu (posetite dijetetičara za određene preporuke).
  • Ostavite pušenje.
  • Smanjite unos alkohola.
  • Budite u formi uz redovne fizičke vežbe.
  • Saznajte više o promenama u načinu života koje bi trebalo da očekujete i raspitujte se.
  • Aktivno učestvujte u nezi bubrega.
Povezane teme

Pročitajte osnovne informacije o bubrezima: koje su funkcije bubrega, šta se dešava kada bubrezi otkažu, koji su faktori rizika i simptomi i šta se može učiniti kada bubrezi otkažu.

Postoje mnoge klinike i bolnice koje nude lečenje hemodijalizom.