Navika dobre ishrane br. 4

Aktivno upravljajte unosom fosfata

Fosfat je važan za naša tela, neophodan je za jake zube i kosti i potreban je za svu aktivnost mišića. Ali, kao i kalijum – kada su nivoi suviše visoki, to nije dobro za vaše zdravlje.

U redu. Pa, kako mogu da ga izbegnem?

Nažalost, ne postoji ishrana koja ne sadrži fosfat. U stvari, fosfat je veoma blisko povezan sa proteinom. I, kao što smo naučili, protein ispunjava važne funkcije u našem telu, kao što je izgradnja mišića. Mlečni proizvodi na primer, imaju visoke sadržaje proteina i fosfata.

Da li to znači da treba da jedem manje proteina?

Ne treba da izbegavate ili ograničavate ove namirnice – naročito meso i ribu. Ali jedna stvar koju možete da uradite da biste kontrolisali unos fosfata je da izbegavate obrađenu hranu kad god je to moguće. Puno aditiva – naročito onih sa „E-brojevima“ – sadrže visok nivo fosfata.

Šta da izaberem u supermarketu? Kako da kupujem? I kako da kuvam?

Svi smo dosta navikli da kupujemo gotovu hranu. Ako želite to da izbegnete, kupujte svežu hranu – zbog toga ćete provoditi malo više vremena u kuhinji, kuvajući obroke umesto da ih zagrevate ili jednostavno otvarate pakovanje.

Na primer, deserti u pakovanju se uglavnom prave sa mlekom u prahu koje sadrži puno fosfata. Jedan jednostavan trik za pripremu deserta: koristite 1/3 pavlake i 2/3 vode umesto mleka i unosićete značajno manju količinu fosfata.

Drugi primer: kobasice. Ne sadrže sve kobasice dodat fosfat. Ako imate priliku da ih kupite sveže na pultu za proizvode od mesa, uvek imate priliku da potražite kobasice koje nemaju, ili imaju male količine dodatog fosfata. Ili tokom pečenja: Jednostavno uzmite sodu bikarbonu umesto običnog praška za pecivo.

Da li i moj lek pomaže?

Ako vam je doktor prepisao lekove za apsorpciju fosfata, to je najvažniji način za upravljanje uzimanjem fosfata. Kad god jedete nešto što sadrži visok nivo fosfata, uzimate lekove za apsorpciju fosfata – obično uz obrok. Uvek ih uzimajte na način na koji je prepisao doktor da biste bili sigurni da obavljaju svoj zadatak.

Zapamtite:

  • nemojte da izbegavate fosfat, upravljajte unosom
  • sa obrađene hrane pređite na pripremu svežih obroka
  • ako kupite obrađenu hranu, izbegavajte „E-brojeve“
  • uvek uzimajte lekove za apsorpciju fosfata na način koji vam je prepisao doktor
Povezane teme

Vitamins are essential for functions such as energy, growth and repair.