Fizička aktivnost

Stariji par sa biciklima
Kako vam vežbanje pomaže

Redovno vežbanje donosi mnoge prednosti: ne samo da ima pozitivne fizičke efekte, već podstiče i zdraviji način života. Redovno vežbanje pruža vam više energije da uradite nešto i veći osećaj kontrole nad životom. Dobro je za krvni pritisak, a može pomoći u sprečavanju srčanih problema.

 

Ono jača mišiće i čini zglobove fleksibilnijim, pa ćete lakše raditi svakodnevne aktivnosti, npr. dohvatiti nešto ili se sagnuti. Veća fleksibilnost vam može poboljšati i osećaj za ravnotežu. Sve što je potrebno da uložite jeste nešto vremena. U svakom slučaju, uvek bi trebalo da se posavetujete sa lekarom pre kretanja sa nekim planom vežbanja. Pitajte ga koji oblik vežbanja treba da koristite i da li postoji neka vežba koju treba da izbegavate, u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja i vrste vaskularnog pristupa.

Prednosti vežbanja:

  • Poboljšajte probavu
  • Podignite nivo energije
  • Bolje spavajte
  • Snizite nivo holesterola
  • Smanjite stres
  • Umanjite rizik od srčanih bolesti

Vežbanje takođe može podstaknuti apetit i pomoći pri apsorpciji bitne energije koja je potrebna vašem telu. Saznajte više o energiji u odeljku Dobra ishrana.

Uvek dobro za vas

Vaš program vežbanja ne mora da se zasniva na sportskim veštinama – što bi ionako previše opteretilo vaš sistem – već treba da sa koncentrišete na lakše vežbe.

Najkorisnija vrsta vežbanja je trening izdržljivosti, koji bi trebalo da radite redovno. Sportovi u kojima je potrebna izdržljivost lagano aktiviraju mišiće. Oni pomažu da se mišići polako i ravnomernom brzinom razvijaju, podržavajući strukturu kostiju.

Ova vrsta vežbanja smanjuje masnoću u telu, snižava krvni pritisak i ima pozitivne efekte na nivo šećera i masnoća u krvi. Ona takođe jača imunološki sistem na duge staze. Posavetujte se sa NephroCare timom o tome koje vežbe možete raditi i kojim intenzitetom. Ovo su neke ideje za početak:

Gimnastika

Na primer, započnite svaki dan sa 10 minuta gimnastike – kruženje rukama, kruženje telom, jednostavno podizanje nogu ili trčanje u mestu. To će vam podstaći cirkulaciju čim ustanete iz kreveta. Ona poboljšava koordinaciju i pokretljivost, a vi ćete osećati da ste u formi preostali deo dana!

Biciklizam

Biciklizam i šetanje su aktivnosti koje možete raditi koliko god želite. Pored toga, to su sjajne aktivnosti za druženje sa drugima!

Plivanje

Plivanje i gimnastika pod vodom naročito su pogodni za pacijente na dijalizi. Skoro svi mišići u telu se ojačavaju, a korisno je i za zglobove i kosti.

U pokretu

Koristite svoje dnevne zadatke kao priliku za ostanak u formi: idite stepenicama umesto liftom, idite peške ili biciklom do prodavnice – to je dobro i za sredinu i za vas – kratka šetnja pre spavanja bistri glavu i podstiče mirniji san.

Kontrolišite unos tečnosti

Ako vežbate, znojite se, a to može uticati na unos tečnosti. Trebalo bi da razgovarate o ovoj temi sa dijetetičarom pre nego što napravite promene u količini tečnosti koju pijete.

Saznajte više o unosu tečnosti u odeljku Dobra ishrana

Povezane teme

Koža je naš najveći organ – štiti telo i pomaže nam u održavanju odgovarajuće temperature.