Ishrana za pacijente na hemodijalizi

Pet navika dobre ishrane

Navika dobre ishrane br. 1:

Budite sigurni da ste dobili dovoljno energije.

Navika dobre ishrane br. 2:

Kontrolišite unos tečnosti i sa soli pređite na biljke i začine.

Navika dobre ishrane br. 3:

Pripremite hranu na odgovarajući način da biste smanjili sadržaj kalijuma.

Navika dobre ishrane br. 4:

Aktivno upravljajte unosom fosfata.

Navika dobre ishrane br. 5:

Unesite vitamine.

Da. Vi imate nutritivne potrebe koje su posebne u odnosu na one koje imaju drugi ljudi. Ali ne, ne postoji potreba da razmišljate da ne možete da uživate u dobroj ishrani. Ove stranice će vam to dokazati, a mi ćemo vam dati puno primera i predloga o tome kako da se dobro osećate i dobro se hranite.

To je veoma jednostavna jednačina: ako jedete dobru hranu, dobro ćete se osećati. Ako znate šta je potrebno vašem telu, znaćete i šta da jedete. A ako izaberete prave stvari, život će vam biti bolji.

Videćete: nekoliko izmena u tome šta jedete omogućiće vam da više uživate u životu i olakšaće vam život sa dijalizom. Sve što treba da uradite je da se pridržavate pet osnovnih navika. Ove stranice će vam pomoći da ih otkrijete.

Naučićete više o pet važnih predloga ishrane i primerima planiranja obroka od dobre hrane. Saznaćete koja hrana sadrži koje hranljive sastojke i šta to znači za vašu ishranu, i korisni skup kartica za štampanje i nošenje u novčaniku koji će olakšati vaš život.

Ako ste dijabetičar, predlozi na ovoj veb lokaciji su takođe dobra pomoć u izboru hrane za jelo i načina pripreme hrane. Ali, naravno, vaš pojedinačni plan ishrane koji je odredio nutricionista ili doktor je najvažnija smernica.

Hranite se pravilno, olakšajte sebi život. Vi to možete.

Napomena: Uvek se obratite lekaru u pogledu svih odluka vezanih za ishranu, ove stranice ne zamenjuju profesionalnu konsultaciju! Sve preporuke su zasnovane na EBPG vodiču o ishrani. Izvor: Nephrology Dialysis Transplantation (2007), 22 [suppl. 2]: ii45 – ii87, doi: 10.1093/ndt/gfm020. Autori: Denis Fouque et al. Zbog jednostavnosti, ova veb lokacija naizmenično koristi termine „fosfat“ i „fosfor“.