Rana faza

Lekar meri pritisak ženi

Većina ljudi u ranoj fazi (HBI 1, 2 i 3a) jedva da ima ikakve simptome ili ima samo one neodređene, zbog čega se HBI teško otkriva.

Međutim, ispravno lečenje tokom ovih ranih faza HBI može sprečiti ili bar usporiti napredovanje bolesti. I to je razlog zašto je toliko važno da znate fazu, odgovarajuće simptome i šta možete da uradite.

HBI faze 1

Kod HBI faze 1 brzina glomerularne filtracije (GFR) je na normalnom ili povišenom nivou od 90 ml/min i iznad. Faza 1 je najblaži oblik HBI i može da prođe neprimetno jer oni koji je imaju nemaju nikakve znakove ili simptome.

HBI faze 2

Osoba sa HBI faze 2 ima oštećenje bubrega koje izaziva blagi pad u brzini glomerularne filtracije (GFR) na nivo od 60–89 ml/min. Čak i u ovoj fazi obično ne postoje simptomi koji ukazuju na to da su bubrezi oštećeni.

HBI faze 3a

Osoba sa HBI faze 3 ima umereno oštećenje bubrega. HBI faze 3 je podeljena na fazu 3a i fazu 3b. Kod faze 3a brzina glomerularne filtracije (GFR) smanjena je na nivo od 45–59 ml/min. Čak i u ovoj fazi, pacijenti obično nemaju simptome koji ukazuju na to da su bubrezi oštećeni.

Šta bi trebalo da znam?

U ranoj fazi veoma je važno usporiti napredovanje HBI i smanjiti rizik od drugih komplikacija. Tokom HBI u fazama 1, 2 i 3a, konzervativno lečenje, kao što je zdrav način života, posebna ishrana i lekovi, može biti dovoljno za zaustavljanje ili bar usporavanje napredovanja. Dijetetičar će vam pomoći da razumete koju hranu da izbegavate, a koju možete da jedete.

Pogledajte odeljak Ishrana za HBI

Vaš lekar će učiniti sve da se osnovna bubrežna bolest identifikuje i leči. On će vam i prepisati lekove kako bi vam pomogao sa problemima kao što su visok krvni pritisak i zadržavanje vode. Hipertenzija može da se javi već na fazi 1 HBI. Redovno posećujte lekara da biste proveravali krvni pritisak.

Šta mogu da uradim?

Sledeće preventivne mere mogu da vam pomognu u zaštiti bubrega i očuvanju njihove funkcije:

 • Saznajte sve što možete o HBI i kako da usporite njeno napredovanje.
 • Redovno posećujte lekara.
 • Uzimajte sve lekove koje vam je lekar prepisao. Oni su veoma važni za vaše zdravlje i blagostanje. Pogotovo u slučaju dijabetesa i/ili visokog krvnog pritiska potrebno je da stvari držite pod kontrolom i pratite prepisano lečenje.
 • Bolest bubrega može da izazove nasledni poredak, koji je potrebno objasniti lekaru.
 • Ako primetite bilo kakve promene u mokrenju (npr. promene u teksturi urina, teškoće u mokrenju), obavestite svog lekara.
 • Pregledajte svoje lekove da biste se uverili da su vam prepisani oni koji najmanje opterećuju bubrege.
 • Hranite se zdravo (posetite dijetetičara za određene preporuke).
 • Ostavite pušenje.
 • Smanjite konzumiranje alkohola.
 • Smanjite prekomernu težinu.
 • Budite u formi uz redovne fizičke vežbe.
Povezane teme

U kasnoj fazi HBI (3b, 4 i 5) funkcionisanje bubrega je veoma umanjeno.

Praćenje uravnotežene ishrane od velike je važnosti i može pomoći u odlaganju napredovanja bolesti