Ishrana za pacijente na peritoneumskoj dijalizi

Pošto su bubrezi izgubili sposobnost uspostavljanja ravnoteže elektrolita i uklanjanja otpadnih materija i viška tečnosti, potrebno je dobro pogledati sledeće teme.

Energija i proteini

Energija se uglavnom dobija iz ugljenih hidrata i masti. Pošto pacijenti sa bubrežnom insuficijencijom imaju veći rizik od povišenog holesterola, može vam se preporučiti da izbegavate hranu koja ima visok nivo zasićenih masti ili holesterola. Pažljivo čitajte deklaracije na hrani da biste odredili sadržaj masti i holesterola. Birajte nezasićene masti boljeg kvaliteta kao što je maslinovo ulje ili riba. Ako imate dijabetes, budite veoma pažljivi pri konzumaciji slatkiša. Smernice nutricioniste posebno su važne za ljude sa dijabetesom.

Ako ne jedete dovoljne količine ugljenih hidrata i masti, proteini se mogu koristiti u telu kao energija sa rizikom od razbijanja mišićnog tkiva da bi se oni oslobodili.

Ako ne unosite dovoljno proteina, to može da dovede do nepravilne ishrane, gubitka težine, slabosti mišića i pogoršanog zdravstvenog stanja. Postoji opasan rizik od neuhranjenosti kod pacijenata na dijalizi. Pre početka lečenja dijalizom vaš nefrolog vam je možda rekao da pratite ishranu sa malo proteina radi očuvanja funkcije bubrega. Ali sada u ishrani imate drugačije prioritete. Većina ljudi na dijalizi se podstiče da jedu proteine „visokog kvaliteta“ (npr. živina, riba, govedina), koliko god mogu.

Tečnosti i natrijum

Tečnosti nam pomažu u održavanju strukture tela, aktivnosti ćelija i telesne temperature. Kada bubrezi otkažu, višak tečnosti ne može da se ukloni iz tela i potrebno je da ograničite dnevnu količinu unosa tečnosti.

Natrijum-hlorid (so) od suštinskog je značaja za regulaciju vode, prenos nervnih impulsa i mišićne funkcije. Kada jedete hranu koja je slana, to vas tera da pijete više tečnosti. Previše natrijuma može uzrokovati zadržavanje tečnosti. To može dovesti do edema i povećanog krvnog pritiska i/ili kratkog daha. Natrijum se uglavnom nalazi u kuhinjskoj soli i gotovoj hrani (npr. kobasice, hrana iz konzerve, zamrznuta pica), ali i hleb, sir i šunka sadrže so, na primer. Ograničen unos soli olakšaće vam ograničavanje dnevne količine unosa tečnosti.

Što je više vode potrebo ukloniti tokom lečenja peritoneumskom dijalizom, to je veći osećaj nelagodnosti za vas. Tečnost se nalazi u svim pićima, ali i u hrani, kao što su sosovi i supe, umaci, povrće i voće. Vaš dijetetičar će razgovarati sa vama o tome koliko možete da popijete svaki dan.

Ograničavanje tečnosti nije lako, ali možda uvidite da to nije teško kao što ste mislili ako pratite naše savete.

Saveti koji će vam pomoći da ograničite unos tečnosti:

Hladite se jer će vam to pomoći da smanjite žeđ, naročito tokom perioda toplijeg vremena. Pijte hladne tečnosti umesto toplih pića.

 • Ako ste žedni između obroka, uzmite ledeno hladno povrće i voće za užinu.
 • Ako vam je dozvoljeno, uzimajte tablete uz umak ili sos od jabuka.
 • Ako imate dijabetes, održavajte prepisane nivoe glukoze u krvi. Visok nivoi će vam povećati žeđ.
 • Koristite male šolje i čaše i pijte po gutljaj.
 • Borite se sa suvim ustima: pokušajte da isperete usta koristeći tečnost za ispiranje usta ili pranjem zuba. Sisanje tvrdih slatkiša (npr. „kapljica limuna“) ili kriške limuna ili limete takođe će pomoći. Takođe možete pokušati da zamrznete deo svoje dopuštene količine vode da biste sisali kockice leda.
 • Ne dodavajte so u hranu
 • Izbegavajte hranu sa visokim nivoom natrijuma (gotova hrana, kobasica, sir, salame)
 • Kuvajte sa biljem i začinima umesto soli
 • Ne koristite zamene za so. One mogu da sadrže kalijum
 • Izbegavajte hranu sa natrijumom navedenim na deklaraciji hrane kao jedan od prvih pet sastojaka

Kalijum

Kalijum je važan mineral za neuromuskularne aktivnosti i metabolizam proteina. Zdravi bubrezi uklanjaju višak kalijuma iz tela. Visok nivoi mogu da izazovu mišićnu slabost i nepravilan srčani ritam što može biti opasno.

Kalijum se uglavnom nalazi u voću i povrću kao što su banane, kajsije i paradajz, mlečnim proizvodima i čokoladi. Vaš nefrolog može da vam prepiše lek za vezivanje kalijuma kako bi se sprečili visoki nivoi.

Ovo su neki saveti za smanjenje unosa kalijuma:

 • Možete da uklonite određenu količinu kalijuma iz krompira i drugih biljaka njihovim guljenjem, sečenjem i potapanjem u velikoj posudi sa vodom na nekoliko sati. Zamenite vodu pre kuvanja
 • Izotonična pića obično imaju puno kalijuma. Pročitajte deklaraciju pića pre njegovog pijenja

Fosfat

Mineral u fosfatu je fosfor – on radi sa kalcijumom kako bi održavao jake kosti i zube. Zdravi bubrezi uklanjaju višak fosfata. Uobičajeni dijalizni postupci ne mogu ukloniti sav višak fosfata. (Ovo ne mora da važi za dugačke sesije dijalize – obratite se svom nefrologu). Povišena koncentracija fosfata u krvi uzrokuje uklanjanje kalcijuma iz kostiju, čineći ih slabijim i krhkim – to je renalna bolest kostiju.

Da bi je sprečio, vaš nefrolog može da vam prepiše vezivače fosfata, lek koji se uzima kada jedete da bi se vezali i izlučili fosfati.

Ograničite namirnice bogate fosfatom, kao što su mlečni proizvodi, orašasti plodovi i mahunarke, iako imaju visok nivo proteina. Vaš dijetetičar će vas voditi kroz to kako da smanjite unos zadržavajući nivo proteina u renalnoj ishrani.

Dodaci uz ishranu

Dostupni su mnogi različiti dodaci ishrani koji su dobra pomoć za sprečavanje neuhranjenosti ili nepravilne ishrane. Ako vam je potreban dodatak uz ishranu, vaš dijetetičar će vam pomoći da pronađete onaj koji je pogodan za vas.

Povezane teme

Pacijenti na dijalizi imaju nutritivne potrebe koje su posebne u odnosu na one koje imaju drugi ljudi.