Uzimanje lekova

Lekar daje lekove pacijentu
Osobama na dijalizi mogu biti potrebni lekovi kako bi se tretman dopunio i smanjili simptomi bolesti.

U centru za dijalizu:

Eritropoetin (EPO): Hormon koji podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i primenjuje se za lečenje anemije povezane sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom. Vi ćete ga primiti u svom centru za dijalizu ako ste na hemodijalizi – u slučaju da se lečite peritoneumskom dijalizom (PD), lek možete uzeti samostalno, kod kuće.

Gvožđe: Pomaže kod lečenja anemije (smanjenje crvenih krvnih zrnaca). Ako ste na hemodijalizi, možda ćete primiti gvožđe tokom dijalize. Ako ste na PD, mogu vam se prepisati tablete da ih uzimate kod kuće.

Vitamin D: U zavisnosti od stanja hronične bubrežne insuficijencije, bubrezi ne sintetišu ovu supstancu koja je neophodna za kontrolu proizvodnje paratiroidnog hormona (hormon koji reguliše kalcijum i fosfor). Vitamin D može da se primenjuje i oralno i intravenozno tokom hemodijalize.

Kod kuće

Vezivači fosfata: To su tablete ili kapsule koje pomažu u kontrolisanju nivoa kalcijuma i fosfata u telu, što često može uzrokovati svrab, kao i promene u kostima i kalcifikaciju arterija i vena. Vezivači fosfata pomoći će da se smanji unos fosfata koji dolazi iz hrane, tako da je važno uzimati ih kako je napisano na uputstvima iz pakovanja.

Antihipertenzivni lekovi: To su lekovi koji vam pomažu da kontrolišete krvni pritisak. Važno je da ih uzimate kako je lekar prepisao. Njihovo uzimanje pre dijalize može uzrokovati nagli pad krvnog pritiska tokom tretmana koji bi mogao izazvati vrtoglavicu ili čak i nesvesticu.

Drugi vitamini: Vitamin B ili folna kiselina. Ponekad ga je potrebno uzimati jer je nivo niži kod pacijenata sa bolesnim bubrezima ili zato što se nivo smanjuje tokom dijalize.

Povezane teme

Vaš program vežbanja ne mora da se zasniva na sportskim veštinama. Trebalo bi da se koncentrišete na laganije vežbe

Postoje mnoge klinike i bolnice koje nude lečenje hemodijalizom.