Od karijere do poljoprivrede iz hobija

Pravni stručnjak, muž, otac, poljoprivrednik, pisac: Nekulaj Grigoraš iz Rumunije imao je mnoge uloge tokom svoje 61 godine. Veoma motivisan čovek nije dopustio dijagnozi hronične bubrežne insuficijencije u 40. godini da ga zaustaviti da ide ka onome što želi u životu.

Sada u penziji, Grigoraš deli svoje vreme između kuće iz detinjstva u mirnom rumunskom selu u okrugu Bakau i urbanog stan u obližnjem gradu Onešti. Iako svoje dijalizne razmene obavlja kod kuće, on ima redovnu negu u NephroCare centru u Bakauu.

Porodica i karijera

Već u ranom dobu Grigoraš je saznao kako da savlada poteškoće: izgubio je majku kad je imao samo sedam godina. Nakon toga njegov otac se angažovao i brinuo o njegovom vaspitanju. Nakon srednje škole Grigoraš je odlučio da nastavi karijeru kao električar, a nakon diplomiranja počeo je raditi u fabrici sintetičke gume u Oneštiju, malom gradu sa nešto manje od 40.000 stanovnika, u severnoj centralnoj Rumuniji.

Shvativši da ga njegov prvi izbor karijere nije ispunjavao na način na koji je on to želeo, Grigoraš se vratio u školu kako bi vanredno studirao pravo. Ukupno, bio je lojalan radnik u fabrici sintetičke gume 35 godina, od 1971. do 2006. Uvek zainteresovan da isproba nove stvari, Grigoraš je takođe imao kratak period kad je bio menadžer u privatnoj kompaniji 2006. i bio je u funkciji predstavnika sindikata i u gradskom veću.

Prihvatanje dijagnoze

Dijagnostikovan sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom 1993, Grigoraš je počeo sa dijalizom 2007. Kada je prvi put čuo da mora da započne dijalizu, to je bio šok za njega. Ali brzo se prilagodio novoj rutini. Podrška porodice i prijatelja i njegov generalni pozitivni stav odigrali su ključnu ulogu u prihvatanju dijalize kao samo još jednog dela njegovog života.

Izbor PD

Grigoraš je odabrao da uzme peritoneumsku dijalizu (PD) kao oblik lečenja. Prvenstveno zato što mu nudi veću slobodu kretanja, a njegov nefrolog je naglasio da je to moglo da ima prednosti za njegov kardiovaskularni sistem. Nema sumnje da se njegov život promenio od početka PD i lečenje ga je podstaklo da shvati da mora da promeni svoj način života. Pet razmena dnevno vodilo ga je ka tome da izabere odlazak u penziju, odluku koja mu je konačno omogućila da se vrati u seoski dom svoje mladosti. Od povratka na selo Grigoraš je shvatio da je dobro utvrđen raspored razmene od vitalnog značaja za brigu o zdravlju i upravljanje punim rasporedom dnevnih aktivnosti. On takođe naglašava koliko ceni negu koju prima od NephroCare tima, koji redovno vrši testove za njega i zove ga zbog mesečne provere.

Život vredan uživanja

Danas Grigoraš posvećuje većinu svog vremena vrtlarstvu, poljoprivredi i vinogradarstvu. Uz povrtnjak, voćnjak i vinograd, njegov seoski dom nudi savršene okolnosti tako da on može da prati svoje omiljene vidove razonode. Redovno sastajanje sa prijateljima na partiji šaha i odlazak na zabave pružaju mu društvenu interakciju koja mu je potrebna da bi dobro funkcionisao i uživao u jednostavnim užicima života. Kao strastveni pisac on takođe radi na memoarima svojih iskustava. Grigoraš priznaje da se bori sa tim što nije u mogućnosti da uživa u neograničenim količinama voća i povrća koje uzgaja na sopstvenoj zemlji i bere sopstvenim rukama. Ali on se takođe pomirio sa situacijom i naučio je da pronađe radost u drugim aktivnostima. Petnaestomesečni unuk mu je poseban izvor stalne energije i nade.