Jedan čovek, mnogo reči: Razgovor o kućnoj hemodijalizi

Dok mnogi pacijenti na dijalizi uživaju u druženju sa osobljem i drugim pacijentima u NephroCare centrima za dijalizu, neki više vole privatnost i fleksibilnost koju pruža kućna hemodijaliza (home HD). Jedan od njih je i Serdar Kabaš. Nedavno smo poduže razgovarali s njim o životu i iskustvu sa Home HD.

Dobrodošli, Serdar! Recite nam nešto o sebi.

Rođen sam pre 40 godina u Istanbulu u Turskoj, mada je danas moj dom u Izmiru. Mladost sam proveo u našoj živahnoj, užurbanoj prestonici: tu sam završio školu i studije. Uvek sam bio vredan radnik i pošto sam diplomirao, odlučio sam se za karijeru u računovodstvu, pa sam kasnije stekao kvalifikaciju finansijskog savetnika.

Kada vam je postavljena dijagnoza oboljenja bubrega i kako ste počeli da koristite Home HD?

Ubrzo pošto sam počeo da radim, lekar mi je saopštio da imam bubrežnu insuficijenciju i da ću morati da počnem sa dijalizom. Imao sam problema u braku i postavljanje takve dijagnoze bilo je šok za mene. Korak po korak, naučio sam da prihvatim svoju situaciju i, mada smo se supruga i ja razveli, uspeo sam da povratim zdravlje i lični život na pravi put. Oko tri meseca pošto sam započeo sa dijalizom u NephroCare centru, čuo sam za Home HD. Budući da živim užurbanim tempom, odmah sam se zainteresovao. Moj lekar je smatrao da odgovaram uslovima za Home HD, pa sam započeo 2-mesečnu obuku kako bih naučio osnove. U decembru 2013. godine, zvanično sam prešao na kućni tretman u potpunosti.

Kako ste prihvatili činjenicu da će dijaliza biti deo vašeg života?

Kada sam saznao za svoju bolest, uskoro sam shvatio da je dijaliza moja jedina opcija. Ali bilo je teško na početku pošto sam provodio mnogo vremena na klinici. Ja sam društvena, aktivna osoba i volim da radim. Jednog dana, u razgovoru sa sestrom na klinici, ona mi je pomenula Home HD. Pomislio sam da će mi više odgovarati i odlučio sam da se na to prebacim.

Koji su najveći izazovi sa kojima ste se suočili kao pacijent na Home HD? Šta vam je pomoglo da ih savladate?

Kada sam počeo sa Home HD, plašio sam se da stavim iglu. Tokom vremena, stekao sam samopouzdanje i sada to radim bez poteškoća i nelagodnosti. Iako mi Home HD u potpunosti odgovara, proces učenja bio je naporan. Na početku, spavao sam loše pošto sam se plašio da će tokom noći igla ispasti. Ali tokom vremena prestao sam da se plašim i sada spavam dosta dobro tokom tretmana.

Kako provodite slobodno vreme? Imate li hobije?

Sportu posvećujem značajnu količinu vremena. Veliki sam ljubitelj fudbala i prilično sam dobar u igri na veštačkim terenima. Tokom vikenda, obično sam sa prijateljima na fudbalskim utakmicama. Inače još uvek radim kao finansijski savetnik u svojoj kancelariji. Imam intenzivan raspored rada i volim svoj posao. Takođe volim da igram avanturističke igrice na svom iPadu, vozim, igram stoni tenis, igre na tabli, kao i da slušam muziku. I dalje održavam bliske kontakte sa „prijateljima sa dijalize“ na klinici i često zajedno organizujemo izlete do raznih mesta tokom vikenda.

Zvuči kao da vodite ispunjen život! Koji bi bio vaš moto u jednoj reči?

Iskrenost. Verujem da je to što sam iskren najmoćniji deo moje ličnosti. Iako Home ID nije za svakoga, neki ljudi, kao Serdar, smatraju da više odgovara njihovom životnom stilu i navikama. Razgovarajte sa vašim nefrologom ako ste zainteresovani za ovu vrstu tretmana.