NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Ishrana za pacijente na hemodijalizi

Pet navika dobre ishrane

Navika dobre ishrane br. 1: Budite sigurni da ste dobili dovoljno energije.

Navika dobre ishrane br. 2: Kontrolišite unos tečnosti i sa soli pređite na biljke i začine.

Navika dobre ishrane br. 3: Pripremite hranu na odgovarajući način da biste smanjili sadržaj kalijuma.

Navika dobre ishrane br. 4: Aktivno upravljajte unosom fosfata.

Navika dobre ishrane br. 5: Unesite vitamine.

Da. Vi imate nutritivne potrebe koje su posebne u odnosu na one koje imaju drugi ljudi. Ali ne, ne postoji potreba da razmišljate da ne možete da uživate u dobroj ishrani. Ove stranice će vam to dokazati, a mi ćemo vam dati puno primera i predloga o tome kako da se dobro osećate i dobro se hranite.

To je veoma jednostavna jednačina: ako jedete dobru hranu, dobro ćete se osećati. Ako znate šta je potrebno vašem telu, znaćete i šta da jedete. A ako izaberete prave stvari, život će vam biti bolji.

Videćete: nekoliko izmena u tome šta jedete omogućiće vam da više uživate u životu i olakšaće vam život sa dijalizom. Sve što treba da uradite je da se pridržavate pet osnovnih navika. Ove stranice će vam pomoći da ih otkrijete.

Naučićete više o pet važnih predloga ishrane i primerima planiranja obroka od dobre hrane. Saznaćete koja hrana sadrži koje hranljive sastojke i šta to znači za vašu ishranu, i korisni skup kartica za štampanje i nošenje u novčaniku koji će olakšati vaš život.

Ako ste dijabetičar, predlozi na ovoj veb lokaciji su takođe dobra pomoć u izboru hrane za jelo i načina pripreme hrane. Ali, naravno, vaš pojedinačni plan ishrane koji je odredio nutricionista ili doktor je najvažnija smernica.

Hranite se pravilno, olakšajte sebi život. Vi to možete.

Napomena: Uvek se obratite lekaru u pogledu svih odluka vezanih za ishranu, ove stranice ne zamenjuju profesionalnu konsultaciju! Sve preporuke su zasnovane na EBPG vodiču o ishrani. Izvor: Nephrology Dialysis Transplantation (2007), 22 [suppl. 2]: ii45 – ii87, doi: 10.1093/ndt/gfm020. Autori: Denis Fouque et al. Zbog jednostavnosti, ova veb lokacija naizmenično koristi termine „fosfat“ i „fosfor“.