NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Rumunija

Rumunija – zemlja prirodne lepote i kulture!

Rumunija je zemlja prepuna kulture i lepote, ali i dalje je jedna od evropskih najbolje čuvanih tajni. Kao dom mnogih svetski poznatih pronalazača, umetnika i prirodnih rezervata, Rumunija ima obilje blaga koje čeka da se otkrije. Otputujmo tamo zajedno i saznajte više o ovoj zemlji koja fascinira.

Čas geografije

Rumunija je 12. najveća zemlja u Evropi i graniči se sa Mađarskom, Srbijom, Bugarskom, Ukrajinom i Republikom Moldavijom. Takođe dodiruje Crno more obalom sa plažama koja se proteže skoro 250 km. Zemlja je podeljena na planine, brda i ravnice.

Karpatski planinski venac zauzima jednu trećinu zemlje i domaćin je mnogih aktivnosti na otvorenom, uključujući skijanje, penjanje i biciklizam. Druga po veličini reka u Evropi, legendarni Dunav, prolazi kroz Rumuniju i završava svoj put kroz osam država tamo u Crnom moru. Ušće Dunava je jedno od najvećih močvarnih područja sa najraznovrsnijim živim svetom na planeti, a takođe je i svetska baština Uneska, sa preko 300 vrsta ptica i 45 različitih vrsta slatkovodne ribe u brojnim jezerima i močvarama. Raj za ljubitelje prirode iz celog sveta!

Mali Pariz

Mali Pariz je ime dato Bukureštu tokom 1900. jer je tada imao reputaciju modernog grada poznatog po svojim veličanstvenim zgradama i životu na visokoj nozi. Prema rumunskoj legendi Bukurešt je osnovao lokalni pastir po imenu Bukur, što doslovno znači „radost“. Pošto je predivno svirao frulu i voleo ukusno vino, meštani su odlučili da po njemu imenuju grad koji nastaje. Danas, glavni i najveći grad Rumunije je sjajna užurbana metropola.

Interesantna mesta

Ako jednom odlučite da posetite Rumuniju ili želite prijatelju da preporučite prelepe predele ove zemlje, ovo su neka od ključnih interesantnih mesta koja ćete pronaći: Bukurešt ima mnogo zanimljivosti za željne turiste. Najstarija ulica Avenija pobede sagrađena je 1692. i ima sopstvenu Trijumfalnu kapiju u spomen na vojnike koji su se vratili iz Prvog svetskog rata. Neoklasična kraljevska palata je bivše sedište sada svrgnute monarhije i tu je smešten Nacionalni muzej umetnosti Rumunije.

Izađite iz Bukurešta i krenite prelepim autoputem Transfagarašan koji oduzima dah i koji povezuje oblast Muntenije sa Transilvanijom. Otkrijte neke od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova i upečatljivih tvrđava na putu, uključujući zamak Bran, koji je inspirisao Drakulu Brema Stokera. Za prirodu koja uliva strahopoštovanje odvojite malo vremena da biste uživali u čarima jednog od najvećih evropskih planinskih venaca, Karpata, koji se hvale netaknutom divljinom, glečerima, pećinama i retkim biljnim i životinjskim vrstama.

Svetski poznati pronalazači

Rumunija je rodno mesto mnogih značajnih pronalazača koji su vekovima uticali na evoluciju čovečanstva na mnogo načina. Profesor medicine i psiholog Nikolae Paulesku otkrio je insulin za lečenje dijabetesa, dok je rumunski fizičar i bakteriolog Joan Kantakuzino izumeo metodu za vakcine protiv kolere. Trajan Vuja bio je pionir u svetskoj avijaciji i izumitelj prvog aviona koji ima svoj pogon. Sledeći put kada se budete potpisivali na obrazac ili dokument, setite se Petrašea Pojnarua, tvorca prvog naliv pera.

Dobro poznati umetnici

Rumuni kroz istoriju doprinose svetu umetnosti već dugo godina i nastavljaju to da rade. Konstantin Brankuši, na primer, jedan je od najvećih vajara 20. veka. On je pružio izvanredan doprinos plastičnoj obnovi jezika i vizije u savremenom vajarstvu. Kompozitor, muzičar i dirigent Žorž Enesku smatra se najboljim rumunskim muzičarom svih vremena.

Možda ste čuli njegove dve Rumunske rapsodije ili dramatičnu muzičku operu Edip, koja je imala veliki uspeh u operama i pozorištima širom sveta. Zatim tu je Ežen Jonesko, protagonista Teatra apsurda i autor velikog broja priznatih predstava, uključujući Ćelavu pevačicu i Kralj umire.

NephroCare u Rumuniji

Želimo dobrodošlicu svima koji žele da nas posete i uveravamo vas da ćete otkriti uzbudljiva mesta, prelepe pejzaže i veoma dobre ljude!

 

Povezane teme

Dijalizni centri u Rumuniji.

Detaljne informacije o modalitetima koji su u ponudi i radno vreme NephroCare centara za dijalizu.