NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Mađarska

Mađarska - zemlja mnogobrojnih dragocenosti

Većina stranaca Mađarsku povezuje sa imenom Ferenca Puškaša, poznatog fudbalera, sa izvrsnim, ukusnim gulašom ili sa travnatim ravnicama (pusto) Hortobožd-a. Ali ova mala kontinentalna zemlja centralne Evrope krije mnoga druga interesantna bogatstva. 

U samom srcu Evrope

Mađarska je mala zemlja po površini koju zauzima. Udaljenost od središta do granica nije veća od 300 km, tako da je moguće obići sve regione čak i kada vaš boravak u Mađarskoj ne traje dugo. Jedna je od najstarijih evropskih zemalja, bez premca po svojim gradovima, pejzažima i ljudima. 

Da biste otkrili ogromna bogatstva Mađarske, sve što je potrebno da uradite je da otputujete u samo srce Evrope - tamo gde se sjaj Budimpešte susreće sa blagim zamahom romantične velike ravnice i regiona Hortobagi. Pogledajte mnogobrojne antičke zidine gradova kao što su Sopron i Koszeg i uporedite njihovu jedinstvenu lepotu sa turskim utvrđenjem iz 16. veka u gradu Pečuju ili sa baroknim remek delom, gradom Eger.  

Nije nikakvo čudo da se u Mađarskoj nalazi osam lokacija koje su se kvalifikovale za listu svetske baštine izuzetne vrednosti, uključujući i glavni grad Budimpeštu koji se smatra jednim od najlepših gradova na svetu. Budimpešta i okolina nude obilje istorije i turističkih znamenitosti, posebno duž obala reke Dunav, druge najduže evropske reke, koja deli grad i sve njegove dragocenosti na dva dela i nudi spektakularne prizore brdovitih predela na severu.  

Budimpeštu zovu "biser Dunava" i u njoj se nalaze mnogi veliki muzeji, opera i dvorac, kao i naveći pećinski sistem sa termanim vodama, po veličini treća u svetu zgrada parlamenta i predivne staze za šetnju pored Dunava. I mnogo toga drugog čeka na vašu posetu! Severoistočni deo Mađarske naziva se Eger-Tokaj vinska regija, graniči se sa Slovačkom i u ovoj regiji se proizvode izuzetna vina, uključujući svetski poznate "Bikovu krv" i "Tokaji aszu".

Na jugoistoku je velika ravnica Mađarske - svetski poznat region Hortobagi. Tu se nalazi omiljeno mesto za odmor Mađara, jezero Balaton, najveće slatkovodno jezero u Evropi. Prostire se na skoro 80 km preko zapadnog dela zemlje, njegova prosečna dubina nije veća od 3m i nudi savršene uslove za fantastični odmor. Jezero nudi mnoge omiljene rekreativne aktivnosti kao što su plivanje, jedrenje na dasci, jedrenje i skijanje na vodi, a za one koji ne vole da se pokvase tu su tenis, ribolov i jahanje. U toku zime zamrznuta površina jezera nudi mogućnost klizanja na ledu, jedrenja na ledu i ribolova na ledu.   

Specijaliteti mađarske kuhinje

Tradicionalna mađarska kuhinja koristi mnogo mesa i slanine i sadrži veliki broj drugih proizvoda i specijaliteta od svinjskog mesa. Mađari su postali majstori u pripremanju svinjetine jer nisu imali drugog izbora - u toku 150 godina otomanske okupacije, Turci su konfiskovali skoro sve drugo osim svinja! Najčešći začini i povrće koji se nalaze u mađarskoj kuhinji su paprika, beli luk, crni luk, crveni ili crni biber, krompir i paradajz. 

U vreme slavlja, guska je najčešće omiljeni izbor za bilo kakvu gozbu. I naravno, izvrsna vina Tokaj, Bikover, penušavo vino Torlej i aperitiv Unicum. Gurmane pozivamo da probaju mađarski gulaš, punjeni kupus, Lečo i svetki poznati dezert Doboš tortu ili Šomloi.  

 

NephroCare u Mađarskoj

Da li ste znali da je prvi zdravstveni centar u svetu pod upravom kompanije Fresenius Medical Care počeo sa radom u Mađarskom gradu Sopron, kao i da je prvi “greenfield” projekat dijaliznog centra izveden u Esztergom-u, gradu na severu Mađarske? Postoji više dijaliznih centara Fresenius Medical Care u Mađarskoj, pored toga mnogi drugi snabdeveni su FMC aparatima i opremom.

Veliki broj stranih gostiju dijalizira se u četiri Fresenius Medical Care centra u Budimpešti. Dođite i posetite našu zemlju, uživajte u lepotama glavnog grada, ili posetite bilo koji od živopisnih gradova u unutrašnjosti i opustite se u banjama. 

Ako vas interesuju detalji o našim NephroCare centrima u Mađarskoj, molimo vas da pogledate naš Katalog turističke dijalize.

Povezane teme

Dijalizni centri u Mađarskoj

Detaljne informacije o ponuđenim modalitetima i o radnom vremenu NephroCare centara za dijalizu.