NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Sažetak dobre ishrane

Da bismo vam pomogli da zapamtite rutine dobre ishrane, pripremili smo vam zaista jednostavnu vežbu pamćenja sa nekoliko pitanja i odgovora. Jednostavno pokušajte da na njih odgovorite sami ili pitajte partnera, člana porodice ili prijatelja da vežba sa vama.

Koja je prva stvar koju treba da zapamtim u pogledu svoje ishrane?

Budite sigurni da ste dobili dovoljno energije! Tako što ćete imati 3 obroka i 2 užine dnevno i unositi dovoljno ugljenih hidrata i masti.

Šta treba da uradim da bih sprečio/la prekomerno nagomilavanje vode u telu?

Kontrolišite unos tečnosti i sa soli pređite na bilje i začine – možete otkriti i nove ukuse. Izbegavajte zamene za so i ljute začine.

Kako mogu da se pobrinem da ne konzumiram suviše kalijuma?

Pripremite hranu na odgovarajući način da biste smanjili sadržaj kalijuma. Isecite, potopite i skuvajte krompir i povrće (isto je i sa voćem: kompot umesto svežeg).

Da li treba da izbegavam hranu bogatu fosfatima?

Aktivno upravljajte svojim unosom fosfata bez ograničavanja proteina koji su važni za vas. Uzimajte lekove za apsorpciju fosfata kao što vam je prepisano i izbegavajte obrađenu hranu.

Šta treba da uradim da bih obezbedio/la dovoljno vitamina?

Obezbedite vitamine kroz raznovrsnu ishranu i bilo kakve dodatke koje vam je prepisao doktor. Klonite se vitaminskih pilula koje se kupuju bez recepta.