NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Pomoćne kartice za dobru ishranu

Pomagači dobroj ishrani

Vikendima ja

  • kuvam sveže što češće mogu.
  • izbegavam so što je više moguće i menjam je biljem i začinima.
  • izbegavam zamene za so ili proizvode sa malom količinom natrijuma.
  • koristim 1/3 pavlake i 2/3 vode umesto mleka i pravim sveže kuvanu kafu umesto instant-kafe da bih smanjio/la unos kalijuma.

Kada želim da užinam, ja

  • jedem štapiće krastavca i šargarepe sa sveže pripremljenim umakom.
  • jedem neslane kokice, perece, pirinčani čips ili krekere.
  • uzimam štapiće hleba umesto čipsa.
  • uzimam tvrde bombone ako su mi potrebne slatke poslastice.

Kada kupujem, ja

  • pripremam listu za kupovinu da bih nabavio/la sve što mi je potrebno i da bih izbegao/la iskušenja.
  • kupujem svežu hranu umesto već pripremljene/obrađene hrane. Na primer, meso i kobasice kupujem sveže sa pulta.
  • čitam nalepnice na pakovanjima hrane da bih izbegao/la „E-brojeve“ i sastojke koji zvuče kao „fosfat“ i „kalijum“.

Kada kuvam, ja

  • kuvam sveže što češće mogu.
  • izbegavam so što je više moguće i menjam je biljem i začinima.
  • izbegavam zamene za so ili proizvode sa malom količinom natrijuma.
  • koristim 1/3 pavlake i 2/3 vode umesto mleka i pravim sveže kuvanu kafu umesto instant-kafe da bih smanjio/la unos kalijuma.

Kada sam žedan/na, ja

  • koristim male šolje i čaše i pijem polako.
  • ispiram usta ili grlo mlakom vodom.
  • stavljam pola parčeta limuna u usta najviše 4 puta dnevno.
  • koristim žvakaću gumu bez šećera.
  • pripremam kockice leda sa kapljicama limuna ili kiseli voćni sok.

Kada sam čitav dan van kuće, ja

  • i dalje doručkujem kući tako da izađem iz kuće sa dovoljno energije.
  • ponesem užinu, kao što je sendvič.
  • sa sobom ponesem lek, kao što su lekovi za smanjenje apsorpcije fosfata.
  • biram restoran gde mogu da pronađem prikladna jela.

Kada uživam u obroku, ja

  • se trudim da obezbedim dovoljno energije.
  • jedem samo male količine jela koja nisu idealna za moju ishranu.
  • ne dodajem so i biber u hranu.
  • se setim da uzmem svoje lekove za smanjenje apsorpcije fosfata na način na koji je prepisao doktor.

Kada priprema povrće i krompire, ja

  • ih isečem i potopim u mlaku vodu na 2 sata i promenim vodu jednom tokom kuvanja.
  • prosipam vodu u kojoj su se natapali i kuvali i ne koristim je za pripremu sosova ili drugih jela.
  • ne solim vodu za kuvanje, pošto to otežava da se kalijum pomeša sa vodom.

Na dan dijalize, ja

  • se pobrinem da imam tri obroka i dve užine.
  • ponesem odgovarajuću užinu, kao što je sendvič.
  • uglavnom jedem užinu tokom prvog sata dijalize.
  • pijem najviše jednu šolju vode tokom lečenja.
  • kontrolišem unos fosfata i kalijuma – dani dijalize nisu izuzeci!

Ako treba da dobijem na težini, ja

  • počastim sebe hranom bogatom mastima.
  • mogu da priuštim da dodam još jednu kašiku ulja u jela.
  • pripremam užinu bogatu energijom, kao što su palačinke ili prženice.
  • dodajem treću užinu nakon večere.

Ove kartice možete da koristite da biste imali pomoć da zapamtite važne aspekte u vezi sa ishranom. Izvadite ih ponekad i pročitajte ih.

Povezane teme

Primer plana ishrane

Dan dobre ishrane – Primer plana ishrane i predlozi