NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Uživajteuosveženjuuvodi!

Voda privlači ljude svih dobi i fizičkih stanja, naročito tokom leta. To ne bi trebalo biti iznenađujuće: „voda je pokretačka sila celokupne prirode”, kako je to opisao Leonardo da Vinci. Evo nekoliko predloga kako se ohladiti u vodi – i nekoliko preporuka koje biste takođe trebali uzeti u obzir kao pacijent na dijalizi.

Koji nivo vežbanja preferirate?

Volite li ući u vodu i uživati u gotovo bestežinskom osećaju? Onda biste možda mogli isprobati aerobik u vodi. Većina odmarališta
i javnih bazena nude redovne kurseve vodenog aerobika. Muzika podiže vaše raspoloženje, dok sagorevate kalorije i činite svom kardiovaskularnom sastavu uslugu – i to je sve prijatnije ako sunce sija. Odlična kombinacija! Nemojte zaboraviti poneti laganu majicu kako biste sprečili opekotine od sunca na rukama i ramenima.

Ako uživate u tom bestežinskom osećaju, možda biste voleli i roniti, što je još jedan rekreativni način uživanja u vodi. Ronjenje privlači ljude svih životnih doba, naročito na tropskim mestima, jer je prilika da vidite život pod vodom u prirodnom ambijentu nešto posebno Mnogo toga ide u prilog posmatranju sveta ispod površine vode bez gnjavaže s opremom ili obukom koja je potrebna za ronjenje s bocama. Međutim, i dalje ćete morati obaviti neke pripreme osim nošenja kupaćeg kostima ili kupaćih gaćica. Par peraja, maska za ronjenje i cev za disanje ključni su preduslovi za uživanje u ovom fascinantnom iskustvu.

Da li biste više voleli aktivnosti za koje ne treba biti potpuno u vodi? Kneippove aktivnosti takođe pružaju veliki užitak. Šetnje ili hodanje u hladnoj vodi do listova ili kolena pomaže vam da se ohladite tokom vrućih razdoblja.

Ne morate ući u vodu!

Već i poseta obali može biti zabavna. Mnoge aktivnosti uključuju dalji boravak na obali. Ne mislimo samo na ribolov, iako će se njegovi posvećenici zaklinjati da nema boljeg načina provođenja vremena na vodi ili uz vodu, ali ronjenje u vodi radi hlađenja neće biti dobro za ribe – ni njihove posvećenike!

Vožnja kanuom vrlo je opuštajuća aktivnost. Nezavisno od toga radi li se o obilasku, kampiranju ili rekreaciji, blaženstvo klizanja po površini vode u kanuu s malo pokreta neopisiv je doživljaj. Samo vi, možda i vaše kolege veslači, i okolna priroda. Vožnja kanuom nešto je što možete činiti u vlastitom ritmu. Uživajte u mirnom okruženju i na otvorenom. Samo nemojte zaboraviti šešir za zaštitu od sunca.

Na kraju, ali ništa manje važno, navodimo vrlo jednostavno letnje zadovoljstvo koje su isprobali i mladi i stari: uzmite kockicu leda i
pustite da se polako rastopi u ruci ili na telu. Radost hladnih kapljica koje teku niz kožu…

Samo napred: uživajte i osvežite se.

Imajte na umu sledeće preporuke ako odlučite ući u vodu:

  • Ako imate kateter (tunelizovani ili ne), ne biste smeli učestvovati u vodenim sportovima ili plivanju. Ako pokvasite kateter, povećavate rizik od infekcije.
  • Pacijenti s bilo kojom vrstom vaskularnog pristupa trebali bi izbegavati kupanje u jezerima, rekama ili nehlorisanim
    bazenima, kao i vruće kupke.
  • Ako imate fistulu ili graft, trebali biste učestvoovati samo u vodenim sportovima s potpuno zaraslim vaskularnim pristupom. Ako ste u nedoumici, obratite se svom zdravstvenom timu.
  • Izbegavajte ekstremne temperature i brze promene vrućeg i hladnog jer razlike u temperaturi mogu brzo uzrokovati širenje ili sužavanje vaših krvnih sudova i promenu protoka krvi u vašoj fistuli/graftu.
  • Takođe biste trebali izbeći umarajuću upotrebu ruke na kojoj je vaskularni pristup, na primer, upotreba vesla za vožnju kanuom. Samo polako!
  • Ako imate peritoneumski kateter, upitajte svog lekara o planiranim aktivnostima. Većina lekara ne savetuje plivanje iako neki dopuštaju plivanje u moru ili vrlo hlorisanom privatnom bazenu za pacijente s posebnim flasterom na mestu izlaza.
  • Mesto izlaza peritoneumskog katetera mora biti potpuno zaraslo pre nego što krenete plivati.
  • Obucite se u suvu odeću nakon plivanja i dovršite redovnu negu mesta izlaza.