NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Ostajanje u formi za vreme tretmana dijalize

Mnogi pacijenti na dijalizi imaju pitanja koja se tiču balansiranja fizičkih vežbi i dijalize. Naše kolege iz centra NephroCare u Koimbri u Portugaliji, predivnom gradu u kom se nalazi najstariji portugalski univerzitet, želele su da saznaju kako fizička aktivnost utiče na pacijente koji su na tretmanu u njihovom centru. Zato su odlučili da sprovedu interni projekat. Rezultati su bili jasni: pacijenti koji su učestvovali u programu fizičkih vežbi imali su više energije i njihovo opšte stanje je bilo znatno bolje.

Kako je sve počelo

Pedro Martins je 2014. godine pisao svoj master rad na temu rehabilitacije kroz zdravstvenu negu kada je shvatio da većina pacijenata na hemodijalizi provodi duge vremenske periode u toku dana bez aktivnosti. To ga je navelo na ideju da spoji fizičke vežbe i hemodjalizu, što je smatrao da bi bilo korisno za pacijente.

„Slični programi postoje u drugim zemljama kao dodatak dijalizi izvan klinike. Međutim, odlučili smo da vežbe uključimo u sam tretman dijalize kako ne bismo preopteretili rasporede pacijenata”, navodi Pedro Martins. „Ovako oni izbegavaju dodatne posete klinici i optimizuje se vreme koje oni tamo provode.” Nakon izvesnih dorada, inovativni program fizičkih vežbi koji je osmislio Pedro Martins postao je dostupan za 40 pacijenata u centru NephroCare u Koimbri.

U toku ispitivanja izmereni su efekti fizičkih vežbi na pacijente na hemodijalizi. Rezultati su pokazali da je kod pacijenata na dijalizi program fizičkih vežbi imao povoljan uticaj na:

  • pokretljivost i šetanje.
  • kompoziciju tela.
  • nivoe energije.
  • sveopšte stanje.

Uslovi učešća

Glavni prioritet u toku izvođenja programa fizičkih vežbi jeste bezbednost pacijenata. Svi pacijenti na hemodijalizi koji žele da učestvuju u programu moraju prvo da prođu medicinsku procenu u skladu s preporukama njihovog nefrologa: elektrokardiogram, ehokardiogram i pregled njihove medicinske istorije. U pojedinim slučajevima se ne savetuje učešće u programu, ali to je na odluci nefrologa.

Zašto vežbati tokom hemodijalize?

Sama priroda tretmana zahteva od pacijenata na hemodijalizi da veliki deo svog vremena provode van kuće. Oni obično idu u kliniku tri puta nedeljno da bi prošli kroz tretman koji traje najmanje četiri sata. Tu nije uračunato vreme provedeno u putu ili čekanju na odeljenju za dijalizu. Vreme koje pacijenti investiraju u tretman može da utiče na njihov lični život, karijeru, samopouzdanje i osećaj nezavisnosti.

Svi ovi faktori zajedno mogu doprineti da pacijenti postanu pasivni, što dodatno narušava njihovo opšte zdravstveno stanje. Neaktivnost čini da se pacijenti više zamaraju, pa samim tim se i nivo njihove aktivnosti dodatno smanjuje. Upravo zbog toga je jasno zašto je fizička aktivnost za vreme hemodijalze toliko važna. Budući da pacijenti na dijalizi u toku nedelje već provode dosta vremena u centru, kombinacija fizičkih vežbi i tretmana predstavlja idealno rešenje.

Gledajući u budućnost

Na kraju se pokazalo da je pretpostavka Pedra Martinsa o značaju fizičkih vežbi za vreme hemodijalize bila tačna. Zahvaljujući njegovoj inicijativi i spremnosti centra NephroCare u Koimbri da učestvuje u studiji, potvrdili smo da je fizička aktivnost korisna za pacijente na hemodijalizi iz mnogih razloga. Nakon dokazanih pozitivnih rezultata, program fizičkih vežbi će biti ponuđen i drugim centrima NephroCare u Portugaliji.

Ukoliko vaš centar još uvek ne nudi ovaj program, posavetujte se s vašim lekarom ili timom centra NephroCare o najboljem načinu da uvedete fizičku aktivnost u svakodnevni život.

Za fizičku aktivnost – za vaše zdravlje!

„Otkako sam krenula s ovim programom, moj svakodnevni život je mnogo bolji.”

Marija do Seu Sakadura, pacijentkinja u centru NephroCare u Koimbri

„Uvek su me privlačila nova iskustva. Čim sam saznala za priliku da učestvujem u ovom programu treninga, želela sam da učestvujem. Pomislila sam da će mi to biti od koristi. Tako sam počela da vozim bicikl i da dižem tegove. Toliko sam uživala da sam čak razmišljala da kupim tegove kako bih vežbala i kod kuće.

Osećam se mnogo bolje. Ranije sam neprestano bila umorna i nisam imala snage, naročito posle tretmana. Sada ponekad čak i pešačim do kuće. Sada mogu da šetam sat i po, a da mi to ne predstavlja napor. Osim toga, vreme provedeno u klinici prođe mnogo brže dok vežbam, pošto mi vežbanje odvraća pažnju.” rekla je Marija do Seu Sakadura.