NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Izgradnja tima za podršku

Živeti sa bolešću bubrega ne znači samo suočavanje sa fizičkim simptomima bolesti, već i emotivnim efektima koji mogu nastati. Redovni tretmani dovode do nedelje koja je više strukturirana i ponekad je potrebno osloniti se na druge ljude, kao što je podrška onih koji brinu o vama i vaših voljenih. Prilagođavanje na lečenje i nuspojave lečenja može biti neugodno, a prilagođavanje na dnevnu rutinu dijalize zahteva vreme i može uzrokovati napetost.

Postoji mnogo načina isključivanja i vraćanja ravnoteže, bilo kroz hobije, pomoć stručnjaka ili učlanjivanje u organizacije pacijenata.

Porodica i bliski prijatelji – faktor od suštinske važnosti

Uključivanje porodice i prijatelja u zdravstvenom timu može vam pomoći da prođete kroz ogromne promene koje hronična bolest donosi, poboljšati kvalitet života, pa čak i poboljšati vaše zdravlje! Ne suzdržavajte se da tražite pomoć kada postane teško.

Vaši voljeni mogu da vam pomognu u stvaranju udobnog, zdravog doma i pruže vam emotivnu podršku. Oni vam takođe mogu pomoći da se prilagodite novom načinu života i da se držite svog plana ishrane i lečenja. Sve to ima pozitivne efekte na to kako bolest napreduje. Pacijenti koji žive sami mogu stvoriti „proširenu porodicu“ bliskih prijatelja, suseda, volontera, a možda čak i kućnog ljubimca. Ako pripadate duhovnoj zajednici – ili osećate da vas ona privlači – probajte da razgovarate sa nekim na lokalnom mestu duhovnosti.

Pronađite nešto u čemu uživate

Učestvovanje u grupnim aktivnostima je još jedan ključni aspekt fizičkog i mentalnog zdravlja. Bilo da želite da volontirate kao učitelj, pevate u horu, učlanite se u teretanu ili da učestvujete u verskim službama, angažovanje vam može pomoći da se osećate dobro i steknete nove prijatelje. Koju aktivnost ćete izabrati zavisi od vas! Članovi porodice takođe treba da nastave sa svojim hobijima i aktivnostima, čak i ako ne možete uvek da im se pridružite.

Pitajte one koji znaju

Suočavanje sa emocijama, informisanje i, na kraju, ali ne najmanje bitno, kontrolisanje ishrane – dobra je ideja uključiti stručnjake u jakom timu za podršku. Savetnici, psiholozi i socijalni radnici iskusni su u pomaganju ljudima da se nose sa izazovima koji menjaju život, kao što je hronična bolest. Vaša lokalna grupa koja zastupa pacijente sa bolestima bubrega može da bude vaša lična informaciona mreža. A nutricionisti mogu da vam pomognu da otkrijete nove tehnike, sastojke i recepte koji su i ukusni i zdravi.

Ovde su predstavljene neke ideje i predlozi:

Dobra ishrana

Organizacije pacijenata

Postoje mnoge organizacije osmišljene kako bi pomogle pojedincima i porodicama da se suoče sa izazovima bolesti bubrega. Pitajte svog lekara, psihologa ili socijalnog radnika o uslugama dostupnim u vašoj okolini. Takođe, postoji i mnogo dobrih knjiga i veb lokacija.

Rukovođenje bolešću bubrega može biti izazov, ali to ne morate sami da radite. Porodica i prijatelji čekaju da pomognu. Centri za dijalizu i grupe za podršku takođe imaju dostupne resurse koji će vam pomoći da pronađete svoj put do „novog normalnog“.

Prvi korak je često i najteži: zatražiti pomoć. Ali kao i kod većine stvari, postaje lakše uz vežbu!