NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Španija

Španija – uvek prati sunce

U zoru špansko sunce boji nebo u crveno, tokom dana sunce na nebu je svetlo i žuto, a uveče je crvena lopta koja polako nestaje iza horizonta.

Kada pomislite na Španiju, pomislićete i na sunce. A ko god često razmišlja o suncu, često razmišlja i o moru i pesku. Španija ima sva tri u izobilju. Od severa do juga i od istoka do zapada zaista bi teško moglo biti većih suprotnosti.

Na severu ćete pronaći fascinirajuću, razuđenu atlantsku obalu sa prelepim gradovima Bilbao ili San Sebastijan. Na zapadu, malo prema unutrašnjosti zemlje, pronaći ćete poznato hodočasničko središte Santijago de Kompostela, koje označava kraj Puta Sv. Jakova. Na jugu ćete pronaći glatke plaže Andaluzije. Ovo područje za mnoge ljude predstavlja oličenje Španije, sa flamenkom, belim selima i šerijem.

Ili su to možda ostrva u Sredozemnom moru, Ibiza i Majorka? Ili La Manča u unutrašnjosti zemlje, gde su se Don Kihot i Sančo Pansa viteški borili sa vetrenjačama? Španija je veoma raznolika i ima više lica. Za to je većim delom zaslužna njena burna istorija. Zemlja je uvek bila mesto mešanja mnogo različitih kultura. Vekovima je bila mesto spajanja Istoka i Zapada. Rimljani su vladali zemljom preko 700 godina, a mnogo godina su Mavri, osvajači iz Arabije i severne Afrike, diktirali sudbinu Pirinejskog poluostrva. Mnoge zapanjujuće građevine i dalje su svedok tog doba.

Najpoznatija od njih je Alhambra, svetski poznata mavarska palata i složena tvrđava koja je izgrađena sredinom 14. veka u Granadi na jugu Španije. Čuvena Meskita, stara džamija u Kordobi, takođe očarava posetioce igrom svetlosti i senke i sa bezbroj stubova.

Španija pokazuje svoju nežnu stranu tokom proleća i jeseni. Sunce je slabije i priroda je osvežavajuća i šarenolika na mnogim mestima. Takođe je često dosta mirnije u gradovima, na plažama i oko glavnih znamenitosti. Na vrhuncu leta temperatura se često može popeti dosta iznad 30 stepeni. Pored španske obale, kulture i klime, mnogo ljudi je očarano opuštenim načinom života. Ili je to zbog sunca koje svima podiže raspoloženje? Da biste saznali, jednostavno morate da odete tamo.

Saveti za odredišta

Madrid

Madrid je glavni grad Španije i ima preko tri miliona stanovnika. To je kosmopolitski grad, centar poslovanja, sedište javne uprave, vlade, španskog parlamenta i dom španske kraljevske porodice.

Umetnost i kultura su glavni za život Madrida. Grad ima 73 muzeja koji pokrivaju sva polja ljudskog znanja. Najznačajniji su muzej Prado, jedan od najvećih svetskih umetničkih galerija, muzej Tisen-Bornemisa sa više od 800 slika, skulptura i tapiserija, koje spadaju u opseg od najranijih holandskih majstora do najavangardnijih trendova, i nacionalni centar umetnosti Reina Sofija, koji je posvećen španskoj savremenoj umetnosti, sa delima Pikasa, Žoana Miroa, Salvadora Dalija i Huana Grisa, između ostalih.

Madridski besprekorni parkovi i vrtovi podjednako pozivaju i žitelje i posetioce da uživaju u suncu, idu u šetnju, idu u vožnju čamcem ili hrane veverice. Park Retiro, nekada davno igralište španskih vladara, park Kasa de Kampo i park Huan Karlos I, između ostalih, čine Madrid jednim od najzelenijih evropskih prestonica.

Madrid može da se pohvali sa mnoštvom koncerata, izložbi, baleta, pozorišnih predstava i najnovijih kinematografskih izdanja. Možete probati širok spektar najfinije španske i međunarodne kuhinje ili se očarati barovima i krčmama. Ovo su samo neke od opcija za razonodu u Madridu, pored primamljive kupovine u najtradicionalnijim objektima i svetski poznatim veleprodajnim centrima koji imaju najbolje međunarodne brendove.

Pronađite centar za dijalizu u Madridu.

Katalonija i Barselona

Katalonija ima istoriju koja je jedna od najstarijih u Evropi, glavni grad, Barselonu, koja nikada ne spava, unutrašnjost punu šarma, ne zaboravljajući, naravno, prelepe plaže u oblasti Kosta Brave. Čekaju vas razna umetnička blaga, kao što su romanske crkve i velika imena savremene umetnosti i arhitekture, Dali, Gaudi, Miro i Pikaso.

Barselona se nalazi između mora i planina i ima reputaciju kosmopolitskog, najmodernijeg i najavangardnijeg grada u Španiji. To je dinamičan, otvoren mediteranski grad i savršen je za opuštanje, šetanje i uživanje u njegovom jedinstvenom načinu života.

Postoji mnogo toga za videti, kao što je gotička arhitektura, slavna avenija Las Ramblas, Gaudijev park Gvelj i nedovršena katedrala La Sagrada, stara četvrt Raval, La Ribera i La Barseloneta, mreža ulica u obliku prolaza pored plaže gde možete pronaći neke fantastične lokalne restorane i barove, daleko od tipičnog turističkog područja.

Jednostavno je snalaziti se u Barseloni. Otprilike možete da šetate po čitavom gradu. Oni takođe imaju sistem za dnevno iznajmljivanje bicikala i metro je veoma dobar i jednostavan za korišćenje.

Pronađite centar za dijalizu u Kataloniji.

Pogledajte i naš tek otvoreni  centar za dijalizu u Terasi, koji je novi u svom polju, kombinujući održivost, funkcionalnost i efikasnost radi komfora za pacijente.

Kosta del Sol i Malaga

Provincija Malaga i Kosta del Sol nude posetiocima predivne pejzaže, izvrsnu hranu i druželjubive ljude. Posetioci mogu da otkriju i bogato kulturološko nasleđe, sjajne plaže i mesta na obali i šarmantna ušuškana sela.

Kosta del Sol je poznat po stotinama plaža uz obalu na kojima se može uživati, od mirnih skrivenih uvala do popularnih dugačkih peskovitih plaža sa modernim klubovima na njoj. Jedan od najpopularnijih vidova razonode na Kosti je golf – ima preko 50 terena za golf u ovoj oblasti, sa zadivljujućim planinskim lokacijama i vrhovima litica koji nude spektakularan pogled na more preko raznolikih predela te oblasti.

Manje poznati, ali definitivno vredni posećivanja, jesu razni očaravajući nacionalni parkovi oko Malage, koji se obično nalaze udaljeni samo jednu kratku prijatnu vožnju prema unutrašnjosti zemlje. Možete da idete na pešačenje, obilazak pećina, plivanje u prirodi, vožnju terenskim vozilima i jahanje i uživate u bezbroj drugih avanturističkih aktivnosti. Ako želite napolju da provedete manje naporan dan, sela u području Aksarkija neka su od najživopisnijih u čitavoj Španiji.

Ako je noć vaše vreme, onda imate velik izbor barova i klubova duž obale, naročito oko Marbelje i Puerto Banusa, koji se kreću od onih zabavnih i opuštenih, do onih koji su elegantni i sofisticirani.

Ako dolazite na obalu tokom odmora, nemojte da propustite grad Malagu, koji je poslednjih godina prerastao u kulturni i gastronomski centar. On ima nenadmašnu ponudu muzeja, uključujući Pikasov muzej, živu scenu savremene umetnosti i tapas barove i restorane najviše klase.

Pronađite centar za dijalizu u Andalu

Turistička dijaliza u Španiji

U Španiji postoji mnogo NephroCare dijaliznih centara. I španska ostrva su dobro pokrivena. Samo na Kanarskim ostrvima postoji više različitih centara. Nudimo turističku dijalizu na Gran kanariji, Fuerteventuri, Lanzaroti, Tenerifima i La Palmi. Većina osoblja govori nemački i engleski, kao i španski jezik.