NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Slovenija

Slovenija koja iznenađuje: od alpske atmosfere do mediteranskog duha

Sa brojem stanovnika od samo 2 miliona, Slovenija je jedna od najmanjih evropskih država, ali takođe i jedna od najlepših i najraznovrsnijih. Bivša jugoslovenska republika graniči se sa Austrijom, Italijom, Mađarskom i Hrvatskom i tako se nalazi na raskršću germanske, latinske, ugarske i slovenske kulture. Pejzaž zemlje je neverovatno raznovrstan i obuhvata Alpe, Sredozemno more, Panonsku niziju i Dinarske planine.

A najbolja stvar u vezi putovanja u Sloveniju? Zahvaljujući svojoj kompaktnoj veličini, cela zemlja može da se istraži za jedan odmor.  Sloveniju svake godine poseti preko million turista iz Austrije, Italije, Nemačke, Velike Britanije i drugih zemalja bivše Jugoslavije. Zbog međunarodnog usmerenja zemlje, gotovo svaki Slovenac govori engleski. Nacionalna valuta je evro. Glavni grad, Ljubljana, nalazi se u samom centru zemlje, a odatle se do svih mesta može doći za samo par sati.

Šarmantni glavni grad

Glavni grad istorijske pokrajine Kranjska, Ljubljana je jedan od najmanjih evropskih glavnih gradova i može se lako obići za jedan dan. Većinu najlepših gradskih građevina projektovao je arhitekta Jože Plečnik koji je gradu dao moderan izgled, a radio je i na Praškom zamku, građevinama u Beču i Beogradu.

Centralna tačka grada je Prešernov trg, veliki javni trg sa baroknom Franjevačkom crkvom posvećenom Mariji, koja je renovirana 2007. godine. Južno od Prešernovog mosta nalazi se čuveni Trostruki most, glavna znamenitost grada, koji je takođe projektovao Plečnik. Ova grupa od tri kitnjasta pešačka mosta preko reke Ljubljanice spaja Prešernov trg sa starim delom grada na južnoj strani reke.

Kao i mnogi tradicionalni restorani, ovde su atrakcija Ljubljanski zamak, smešten na brdu iznad grada, i šarmantna, užurbana Glavna pijaca – obavezno se mora videti.

Jezera i planine na severozapadu

Kada se napušta Ljubljana i krene ka severozapadu, teren ubrzo postaje planinski – ovaj deo Slovenije karakterišu Julijski Alpi. Glavna turistička destinacija u regionu, Bled, ima upečatljiv izgled. Dvorac na Bledu, najstariji slovenački srednjovekovni dvorac, nalazi se visoko na litici, sa pogledom na živopisne plave vode jezera Bled. U centru jezera se nalazi ostrvo Bled (Blejski otok), jedino prirodno slovenačko ostrvo, koje je u 17. Veku postalo dom baroknoj crkvi posvećenoj Uspenju Bogorodice. Crkva na ostrvu je popularna destinacija za venčanja. Bled ima mnogo hotela i poznat je po svojim toplim izvorima i banjama, bazenima, sportskim objektima i, naravno, po svom kazinu.

Nedaleko od jezera Bled nalazi se najveće slovenačko jezero, jezero Bohinj, koje se nalazi na kraju duboke doline i koje je sa tri strane okruženo planinama. Ovde se leti održavaju muzički festivali sa vatrometom, a dolina je popularna kod turista iz susednih zemalja. Na severozapadu Slovenije, glavni gradovi su Kranj i Škofja Loka, sa dobro očuvanim istorijskim centrima, dok je odmaralište na Kranjskoj Gori, u srcu Julijskih Alpa, popularna turistička destinacija – zimi za skijaše, a leti za planinare. To je odlična polazna tačka za planinarenje do Nacionalnog parka Triglav, oko Triglava, najviše planine u zemlji.

Severozapadna Slovenija je takođe lokacija Čedca, najvišeg vodopada u zemlji, od 130 metara.

Litice, pećine i prelepa obala

Postojnska jama je jedna od najvećih turističkih atrakcija Slovenije. Više od pet kilometara pećinskog kompleksa je otvoreno za javnost, što Postojnu čini najdužim svetskim javno otvorenim kompleksom pećine – čak ima svoj sopstveni električni voz. Pećine imaju svoj eko sistem, a poznate su kao stanište za endemske vrste salamandera poreklom iz južne Evrope, olma ili „čovečije ribice“ koja je tako nazvana zbog svoje svetle kože. Lokalna legenda kaže da su salamanderi bili bebe zmajevi, ali su u stvari njihovi najbliži rođaci močerilijari iz Severne Amerike. Prilagođen na život u tami, olm je slep i bez pigmenta, ali su njegova čula mirisa i sluha jako razvijena. Poseta Postojni nije završena bez istraživanja pećine u obližnjoj Škofja Loki koja je pod zaštitom UNESCO-a. Slovenačka kratka jadranska obala se karakteriše italijanskim duhom, a grad Trst zaista nije daleko, pa zato se u celom regionu govori italijanski.

Glavni primorski gradovi su Piran, Portorož i Koper, sa tipičnim srednjovekovnim mediteranskim arhitektonskim stilom. Pejzaž u Piranskom području obuhvata upečatljive Strunjanske litice i Regionalni park Strunjan. Dalje u unutrašnjosti, glavna turistička Destinacija je farma Lipica, gde se uzgajaju poznati beli konji „Lipicaneri“ iz čuvene Bečke škole jahanja. Posetioci mogu da obiđu muzej, da uživaju u vožnji dvokolicama, uzmu kurseve jahanja, gledaju kako se konji obučavaju i treniraju.

Vino i austro-ugarski duh

Veći deo severoistočne Slovenije nalazi se u istorijskom regionu Štajerske i deli zajedničku istoriju sa Austrijom. U ovoj oblasti se nalazi drugi po veličini grad u zemlji, Maribor, što je samo sat vremena vožnje kolima ili vozom od austrijskog grada Grac. Ptuj, slovenački najstariji grad, takođe je u blizini. Dalje na severu i istoku, region Prekmurje na mađarskoj granici kulturno se veoma razlikuje od ostatka zemlje i mnogo je sličniji Mađarskoj. Deo Panonske nizije, Prekmurje ima nekoliko banja i izvorišta; to je najveći slovenački poljoprivredni region, sa osunčanim brdima koja su leti prekrivena vinovom lozom.

Dijalekt koji se ovde govori ima mađarske uticaje i veoma je teško da ga ostali Slovenci razumeju.

U ovom delu zemlje vredi posetiti dvorac u Murskoj Soboti i Grad dvorac.

Brda i dvorci

Sela prekrivena šumom i vinogradima su ono što definiše jugoistočnu Sloveniju. Ovde počinju Dinarske planine koje se dalje nastavljaju u susednoj Hrvatskoj. Predeo je idealan za pešačenje i biciklizam, a tu su i mnogi dvorci i gradovi sa banjama, kao i mnogo pećina za istraživanje u drevnoj šumi Kočevski Rog. Ovaj region ima jedini slovenački dvorac na ostrvu, dvorac Otočec, kao i živopisni Žužemberk dvorac i dvorac u Ribnici. Iz ovog dela zemlje su mogući i jednodnevni izleti u istorijske gradove u Hrvatskoj, kao što su Zagreb, Sombor i Varaždin.

NephroCare u Sloveniji

Fresenius Medical Care započeo je svoje aktivnosti u Sloveniji 1992. godine. Ako planirate odmor u Sloveniji obratite se svom NephroCare timu! Biće nam zadovoljstvo da organizujemo dijalizne tretmane za vas u našim centrima – bilo gde u državi, prema vašem izboru. 

Pronalaženje klinike

Povezane teme

Dijalizni centi u Sloveniji.

Detaljne informacije o modalitetima koji su u ponudi i radno vreme NephroCare centara za dijalizu.