NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Rusija

Zanosna Rusija

Prostirući se preko Evrope i Azije, Rusija, danas zvanično poznata kao Ruska Federacija, je raznolika zemlja sa šarenom mešavinom kultura i prirodnih staništa I predstavlja najveću zemlju na svetu u pogledu kopnene mase.  

Rusija je fascinantno mesto. Ne samo zbog svoje uzbudljive i povremeno burne političke i društvene istorije, nedavnog prelaska iz komunizma u federalnu demokratiju, već i zbog svojih gradova punih istorije i kulture i divnih pejzaža koji ističu najbolje od prirode. Hajde da krenemo na putovanje kroz zemlju koja je nekada inspirisala Tolstoja i Dostojevskog i dala nam moderni balet i simfonije svetske klase.

Urbana Moskva

Za mnoge strance, kosmopolitska Moskva, najveći grad u Rusiji, oslikava uticaj Zapada. Luksuzne trgovine, zapanjujući gradski pejzaži, poznate znamenitosti - bogat grad na reci Moskva nudi neograničene kulturne i rekreativne aktivnosti, i jedan je od najskupljih gradova na svetu za život. Konkretno, istorijski Kremlj, što znači „tvrđava“, utiče na atmosferu i izgled grada.

Stojeći ponosan i jak u srcu grada, veličanstveni kompleks je građen od 1482-1495 i služio je u mnoge svrhe kroz istoriju, uključujući i rezidenciju cara i dom sovjetskih vođa. Danas je zvanična rezidencija predsednika Ruske Federacije.

Baltička lepota

Sankt Peterburg, nazvan po caru Petru Velikom, je grad na Baltičkom moru s identitetom koji se naizgled stalno menja. Samo u 20. veku imao je tri imena: Sankt Peterburg (pre 1914. i nakon 1991.), Petrograd (1914-1924) i Lenjingrad (1924-1991).

Danas, Sankt Peterburg, sa 5,1 milion stanovnika, je živopisno, zeleno mesto. U stvari, sa svojim dugim listama parkova i vrtova - i istorijskih i novih – je zaradio titulu najzelenijeg grada Rusije. Poseban značaj u ovom velikom gradu ima muzej Ermitaž, dom jednoj od najvećih i najstarijih umetničkih i kulturoloških kolekcija na svetu.

Da li ste znali ...?
Svetsko nasleđe: Rusija se može pohvaliti s ukupno 23 UNESCO-va svetska nasleđa, uključujući Kremlj i Crveni trg u Moskvi, celi istorijski centar Sankt Peterburg, kao i zapadni Kavkaz.

Veze sa Zapadom:
Na najbližim tačkama, odvojenim sa Beringovim moreuzom, Rusija i Sjedinjene Američke Države, ili preciznije, država Aljaska, su odvojene samo 85 kilometara! Pre nekoliko hiljada godina, dva kontinenta su ovde bila povezana kopnenim mostom. Aljaska je zapravo pripadala Rusiji pre nego što su je kupile Sjedinjene Američke Države 1867. godine.

Najviši evropski vrh?:
Pretpostavimo da se planinski vrh Elbrus visok 5.642 metara nalazi u Evropi a ne u Aziji – večita tačka neslaganja – on pobeđuje Monblan visok 4.810,45 metara i osvaja titulu najvišeg vrha u Evropi.

Beg na selo

Kao živopisni kontrast pulsirajućim gradskim centrima su hiljade kvadratnih kilometara seoskih krajolika u Rusiji. Poznata Transsibirska železnica, mreža vozova koji povezuju Moskvu sa Istočnom Rusijom, odjekuje kroz rusku prirodu. Pruga, koja se koristi i za teretne i putničke vozove, je najduža na svetu. Postoje tri moguće rute koje možete izabrati, a verovatno je najpoznatija ona od 9.258 kilometara ili 6-dnevni potez od Moskve sve do Vladivostoka, koji se nalazi na Japanskom moru!

Vulkanski tragovi

U zapadnom delu Kavkaskog planinskog venca, u blizini granice Rusije s Gruzijom, sva pažnja prelazi na planinu Elbrus. Ova veličanstvena planina, tehnički uspavan vulkan, pulsira na 5.642 metara, što ga čini 10. Najvišim vrhom na svetu. Svake godine u julu i avgustu, međunarodni alpinisti masovno dolaze da se popnu na najviši vrh - podvig koji zahteva godine obuke i pripremu koja u proseku traje nedelju dana.

Rekordno jezero

Mnogi superlativi se mogu koristiti za opisivanje Bajkalskog jezera. Ono je najdublje i najstarije jezero na svetu, kao i najveći svetski rezervoar sveže vode. Po mnogima, to je i jezero koja ima najčistiju vodu. Smešteno u Sibiru u centralnoj Rusiji na 445 metara nadmorske visine, vodena masa je okružena planinama sa svih strana. Jezero ima 22 otoka od kojih je najveći, otok Olkhon, dug neverovatnih 72 kilometara, a širok 21 kilometar.

Jedinstveni prirodni fenomeni su svojstveni Bajkalskom jezeru. Na primer, tzv. Baikal sjaj, poseban sjaj jezera na suncu koji se dešava samo kada je voda potpuno mirna. Način na koji se svetlo reflektuje na vodi podseća ne rastopljeno staklo. Takođe, jezero pogađa plima i oseka, iako oseka i plima nisu tako dramatični kao u svetskim okeanima.

Na odmor u Rusiju – to je moguće uz NephorCare

NephroCare je veoma prisutan u Zapadnoj Rusiji. Ako planirate da boravite u tom području, obratite se direktno našem dijaliznom centru. Bilo bi nam veliko zadovoljstvo da vas dočekamo i ugostimo tokom vaših dijaliznih tretmana. Ostavite svakodnevni život iza sebe i provedite vreme otkrivajući uzbudljiva nova okruženja. 

Povezane teme

Dijalizni centri u Rusiji 

Detaljne informacije o modalitetima koji su u ponudi i radno vreme NephroCare centara za dijalizu