NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Poljska

Poljska – zemlja skrivenih blaga

Sa 38 miliona stanovnika Poljska je deveta najveća zemlja u Evropi – pa ipak veliki deo nje ostaje neistražen od strane turista iz drugih zemalja. Od plaža i sportova na vodi na Baltičkom primorju, do planinarenja i skijanja na planinama Tatre i sa impresivnim gradovima između njih, Poljska je zemlja koja nudi iznenađujuću raznolikost predela i aktivnosti – i izuzetno bogatu istoriju.

Ukusna dobrodošlica

Poljaci su prijateljski nastrojeni, gostoljubivi – a ako postoji neka stvar koju vole (i koju vole da dele sa drugima), to je njihova hrana. Obroci često počinju sa tradicionalnom supom od sastojaka kao što su kiseljak, kiseli krastavci ili karfiol. Leti Poljaci uživaju čak i u supama od voća!

Popularna glavna jela uključuju „pierogi ruskie“ (krompir i knedle od sira), bigos – tradicionalni „lovački gulaš“ – i meso kao što je guščetina, šaran i haringa. Preslatki deserti poput kolača od maka, bezbroj varijeteta kolača od sira i gulaša od šljiva (powidla), na ukusan i ispunjujući način završavaju obroke u Poljskoj.

Mislioci i stvaraoci

Poljska kultura je izuzetno bogata – zemlja je posebno poznata po svojoj književnosti, filmu i muzici. Autori naučne fantastike kao što je Eži Žulavski stvorili su pionirska dela naučne fantastike koja su im donela svetska priznanja.

Kasnije u 20. veku filmski reditelji kao što je Andžej Vajda prkosili su cenzuri vremena kako bi stvorili neke od najsmelijih političkih filmova koji su izašli iz Istočne Evrope tokom Hladnog rata. Vajda je najpoznatiji po svojoj trilogiji ratnih filmova i preko poznatih filmova protiv komunizma, filma Mermerni čovek i filma Gvozdeni čovek koji je kasnije osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu 1981. godine.

Poljski kompozitori kao što je Henrik Gurecki takođe su dobili međunarodna priznanja. Simfonija žalosnih pesama od Gureckog, čija je premijera bila 1977, bila je na vrhu svih listi najbolje klasične muzike širom sveta.

Krakov

Kao verovatno najpoznatije turističko odredište u Poljskoj, Krakov je pravi dragulj od grada. Šetajući po kompaktnom centru, zaista možete osetiti njegovu istoriju. Kao Uneskova svetska baština od 1978. godine, Krakov je bio glavni grad zemlje preko 500 godina – kao što se vidi po njegovoj veličanstvenoj arhitekturi. Sa površinom od 40.000 m2, ogromni Glavni trg je najveći srednjovekovni gradski trg u Evropi, a pun je restorana i kafića. U njegovom srcu se nalazi Velika dvorana tkanina, obnovljena 1555. u renesansnom stilu. Zakoračite unutra i videćete redove trgovaca koji prodaju nakit od ćilibara, složeno istkanu čipku, drvene šahovske garniture i druge jedinstvene lokalne proizvode i suvenire.

Glavna atrakcija grada i najpoznatiji orijentir je kompleks zgrada na Vavelskom brdu. Prva stanica je Vavelski zamak, raskošna bivša kraljevska rezidencija, iz koje su poljski vladari vladali do 1596. Preko puta dvorišta je Vavelska katedrala iz 14. veka, mesto krunisanja poljskih monarha. Možete ući i u jazbinu Vavelskog zmaja koji bljuje vatru!

Ako biste radije da istražujete prirodu, poljski lanac Jura u blizini je prelepi ruralni predeo koga odlikuju zadivljujuće stene. Područje obuhvata Park predela orlovih gnezda, zaštićenu oblast koja je dom za više od 25 srednjovekovnih zamkova. Tu je i Ojcovski nacionalni park, gde možete pronaći dabrove, jazavce, lasice i mnogo različitih vrsta slepih miševa i ptica.

Veličanstvene planine na jugu

Oko dva sata južno od Krakova kolima ili autobusom je Podhalje – verovatno oblast u Poljskoj koja najviše oduzima dah u smislu prirodne lepote i dom za najviše planine, Tatre. Uprkos malom prostoru ona ostaje kulturološki drugačija od ostatka Poljske – geografska izolacija je omogućila lokalnom narodu Goralima (gorštaci) da očuvaju svoje jedinstvene običaje, dijalekt, narodnu nošnju, muziku i kuhinju.

Glavni grad oblasti, Zakopane, značajno je turističko odredište: popularno kod skijaša zimi i sjajna baza za istraživanje moćnih vrhova nacionalnog parka Tatre.

Varšava – feniks rođen iz pepela

Dalje na severu, u centru zemlje, nalazi se glavni grad Poljske: Varšava. Ona ima jednu od najburnijih istorija od svih gradova u Evropi. Prelepo rekonstruisan srednjovekovni stari grad i neverovatno miran novi grad u suprotnosti su uz moderne solitere i tržne centre, istorijske palate i univerzitetske zgrade, velike bulevare i arhitekturu kao kod Palate kulture i nauke.

Slučajni prolaznik verovatno nikada ne bi posumnjao da je grad bio gotovo potpuno uništen krajem Drugog svetskog rata, a zatim mukotrpno obnovljen prema prvobitnim planovima. Nije Varšava slučajno poznata kao Grad Feniks. Bezbroj muzeja čeka posetioce, kao što je Muzej Marije Sklodovske-Kiri (u zgradi u kojoj je Marija Kiri rođena), Muzej karikature, Muzej Frederika Šopena i Muzej istorije poljskih Jevreja.

Pesak i more, jezera i šume

Severni deo Poljske takođe ima mnogo toga da ponudi. Plaže duž obale relativno su netaknute i veoma popularne kod turista tokom leta. Takođe su pravi hit kod surfera na zmajevima i vetru. A gradovi Gdanjsk, Gdinja i Sopot – zajedno poznati kao Trigrad – sadrže bogatstvo atrakcija, kao što su Gdanjsko brodogradilište, rodno mesto pokreta Solidarnost. Sopot je takođe dom godišnjem Sopotskom međunarodnom festivalu pesama. Dalje na istoku, neiskvareni i retko naseljeni okrug Mazurska jezera savršen je za opuštenu vožnju čamcem. Pokrivajući ogroman prostor od preko 50.000 km2, područje obuhvata preko 2000 jezera međusobno povezanih kanalima i rekama. Na jugoistoku, na granici sa Belorusijom, Bjalovješka šuma – još jedna svetska baština Uneska – dom je bizona, vukova i raznih vrsta ptica. To je jedan od najvećih i poslednjih preostalih delova prašume koja se prvobitno prostirala preko čitave severoistočne Evrope pre dolaska čoveka.

NephroCare u Poljskoj

Fresenius Medical Care u Poljskoj je započeo aktivnosti 2003. godine. Ako planirate odmor u Poljskoj, biće nam zadovoljstvo da organizujemo dijalizne tretmane za vas u našim centrima – bilo gde u državi, prema vašem izboru!

Povezane teme

Dijalizni centri u Poljskoj.

Detaljne informacije o modalitetima koji su u ponudi i radno vreme NephroCare centara za dijalizu.