NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Мароко

Inspirisano Marokom

Maroko pršti spektakularnom raznolikošću, od dubokih plavih talasa Atlantskog okeana do mirnih, toplih obala Mediterana, od najviših vrhova planinskog lanca Visoki Atlas do vrućih pustinja severozapadne Sahare. Ova država sa 35,2 miliona stanovnika danas je stecište arapskih, berberskih, evropskih i afričkih uticaja. Ne iznenađuje to što ćete u šetnji ulicama ili na tržnici čuti šarenu kombinaciju arapskog i berberskog, dva službena jezika države, kao i francuski i španski. Ovde se ljudi i gradovi razlikuju baš kao i krajolici.

Od visokih planinskih vrhova do pustinje

Visoko gore u planinskom lancu Visoki Atlas, na višesatnoj udaljenosti od bučnih metropola, nalaze se neka od najzabačenijih sela Severne Afrike. Berberi od davnina žive na tom području u podnožju nekih od najviših vrhova afričkog kontinenta. Primer, visina planinskog vrha Toubkal iznosi neverovatnih 4.167 metara. Da bi došli do ovog dela Maroka, i putnici i lokalno stanovništvo moraju preći stari, vetroviti planinski put sa neverovatnim pogledom na krajolik. Ako se nađete u ovom kraju, unajmite vozača i pređite ovaj put danju kako biste mogli upiti sve oko sebe.

Od proleća do duboko u jesen pešaci hrle na ovo područje kako bi prešli ovaj put Maroka pešice. Nakon što padne prvi sneg (da, u Maroku sneži), ljubitelji zimskih sportova dolaze uživati u padinama. Više od mamca za ljubitelje sporta, planinski lanac služi i kao prirodna prepreka između blage mediteranske klime na severu i vruće, ruralne Sahare na jugu.

Pređite u pustinjski krajolik i otkrićete velike saharske erge, zloglasne peščane dine koje se neprestano pomiču. Dve o kojima se najviše govori u ovom području jesu Erg Chebbi i Erg Chigaga. Erg Chebbi spektakularan je primer marokanskog pustinjskog krajolika koji oduzima dah. Ovaj deo zemlje dostupan je samo automobilom ili autobusom, što je čini posebnom lokacijom. Svake godine putnici u potrazi za uzbuđenjem doputuju u područje u nadi da će svedočiti poznatoj peščanoj oluji – naravno, iz daljine.

Očaravajući Marrakech

Marokanski gradovi jednako su nadahnjujući kao i krajolik države. Marrakech je čaroban, živahan grad koji poziva putnike da istraže i otkriju njegove tajne. Unutrašnjost medine – drevnih gradskih zidina – obuhvata lavirint ulica ispresecan brojnim tržnicama i njihovim šarenilom. Nemojte se truditi pronaći oznake s nazivima ulica ili gledati na kartu ako lutate uskim, pastelnim uličicama Marrakecha koje se zovu derb: na glasu su po tome da nisu označene.

Nezaboravnu predstavu potražite na glavnom trgu Marrakecha, Djemaa el-Fna, koji je UNESCO proglasio „Remek-delom svetske baštine” 2001. godine zbog sposobnosti da oživi urbane legende i usmenu istoriju. Tamo pripovedači, akrobati, ulični pevači i komičari svake noći izvode neverovatan ulični karneval za široku javnost.

Fes – grad bez automobila

Jeste li znali da je grad Fes jedno od najvećih svetskih urbanih područja u kojem nema automobila? Šetajte ulicama ne brinući se o brzim automobilima dok upijate raskošnu arhitekturu džamija i medresa (škola). Izgubite se i pronađite put kući u staroj medini Fes el-bali, poznatoj po lavirintu ulica. Kvalitetna kožna roba odraz je duge istorijeFesa, a poslepodne u kultnim štavionicama Chaouwara vredno je poseta.

Na kraju dugog dana posetite hamam i uživajte u opuštajućoj masaži.

Očaravajuća Casablanca

Hollywood je možda proslavio Casablancu, ali zahvaljujući svojoj lepoti i modernom izgledu ovaj grad je zaslužio mesto u savremenom marokanskom društvu. Uz primere art déco, modernog i tradicionalnog arapskog stila, Casablanca je dom arhitekture svetske klase koja uspešno spaja kulture i stari i novi svet. Džamija Hassan II jedna je od najvećih džamija na svetu. Izgrađena je krajem 1980- ih i početkom 1990-ih i obogaćuje grad savremenim spomenikom. Kompleksno remek- delo dokaz je izvanredne umetničke izrade za koju je trebalo više od sedam godina i radna snaga do 10.000 majstora.

Za one koji se jednostavno žele prošetati, upiti okruženje i uživati u odličnom obroku, Casablanca nudi bogatu umetničku i kulturnu scenu i neverovatne restorane uz prekrasno šetalište uz vodu, La Corniche. Međutim, ako dođete u Casablancu u potrazi za tragovima istoimenog filma, otići ćete kući razočarani: sve je snimljeno u holivudskom studiju.

Priobalna odredišta

Svojim dugim potezima obale uz Atlantik i Mediteran, Maroko privlači i mnoštvo stranih turista koji žele uživati u pesku i talasima. Okeanski povetarac pogotovo može pružiti osveženje u vrućim letnjim mesecima. Agadir na južnoj obali Atlantika je jedno takvo popularno priobalno odredište koje je posebno popularno među evropskim turistima. Može se pohvaliti plažama, golf-igralištima i odmaralištima na samoj obali ili u njenoj blizini. Nešto severnije uz okean se nalazi Esauira s kilometarskim peščanim plažama i veličan strmim utvrđenjima. Medinu u tom ljupkom starom gradu ispunjavaju uske uličice i slikovite, plavo-bele kuće.

Kultura i kulinarska tradicija

Marokanska je gostoljubivost legendarna i ovdašnje stanovništvo ponosno je na to. Obratite se lokalnim stanovnicima i možda će vas pozvati na raskošan obrok u svoju kuću, možda na goveđe ili pileće tagine. Nijedno putovanje u Maroko nije potpuno bez isprobavanja tradicionalnih slatkih hlebova i izvrsnog čaja od mente. U celoj državi govori se da je čarobno arganovo ulje lek za sve. Upotrebljava se u spa-tretmanima, kozmetici, nezi kose i ishrani. Ovo dragoceno ulje, koje je prepuno vitamina E i masnih kiselina, vadi se iz oraha s arganovih stabala koja rastu u jugozapadnom Maroku.