NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Italija

La dolce vita – život na italijanski način.

I ako nemate italijanske krvi, na svom odmoru možete u potpunosti doživeti Italiju zahvaljujući širokoj NephroCare mreži centara u Italiji. Svi centri nude turističku dijalizu.   

Geografska karta

Sa svojim izvanrednim geografskim raznolikostima na 1185 kilometara dužine, od severa do juga zemlje, Italija ima šta da ponudi za sve ukuse. Od vrhova Alpa na severu, preko predivnih mora na istoku, jugu i zapadu, do brdovitih predela i divnih antičkih vinograda koji obeležavaju kopnene regione Italije. Prijatna mediteranska klima obezbeđuje duga, suva leta i hladne, vlažne zime, s tim da postoje neznatne lokalne varijacije. Ako su datumi vaših putovanja fleksibilni, rezervišite odmor za proleće ili jesen. Tada su gužve manje u turističkim područjima i izbeći ćete letne vrućine koje mogu biti nepodnošljive.

Jedna zemlja, mnogo kultura

Italija je kulturno raznolika na sličan način kao što su njeni predeli i klima. Što se tiče kulture, većina stanovnika severne Italije ima više zajedničkih osobina sa Austrijancima i Bavarcima nego sa stanovnicima južne Italije. Poznata izreka kaže: “za svaku crkvu u Rimu postoji banka u Milanu”. Mada je ovo preterana generalizacija, mnogi bi se složili da postoji kulturni jaz imeđu severa i juga. Ipak, svaki region nudi jedinstvene dragocenosti koje treba otkriti.

Buon appetito – uživajte u obroku!

Italijanska kuhinja predstavlja verovatno najpoznatiji izvozni proizvod, mnogo više od pice i paste. Ona je hranljiva, ukusna i puna raznolikosti. Fokusirana je na sezonske, regionalne namirnice i na jednostavnu pripremu i to predstavlja suštinu takozvane mediteranske ishrane. Turisti se često pitaju u čemu je tajna čudesne italijanske kuhinje, ali zapravo uopšte ne postoji velika tajna: to su jednostavno tradicionalno odgajane namirnice koje se konzumiraju kada su najbolje. Nije ni čudo da se ovde nalaze koreni pokreta “spora hrana”!

Planinski predeli na severu Italije

Planine i jezera sigurno nisu prve asocijacije koje imate u vezi sa Italijom. Ali, na severu zemlje one predstavljaju pozadinu za svakodnevni život koja izazivaja strahopoštovanje. Svake zime bezbroj turista dolazi na Alpske skijaške staze. Kada dođe toplo vreme mnogi planinare prelepim planinskim stazama ili se odmaraju na obalama jezera Komo, Mađore ili Garda u spektakularnom jezerskom okrugu. Ono što morate videti na severu uključuje i svetsku prestonicu mode Milano, zatim Veronu, mesto dešavanja Šekspirovog remek dela Romeo i Julija, i naravno, potpuno romantičnu Veneciju, sa svojim lavirintom kanala i vodenih puteva koji povezuju ukupno 117 ostrva. Nemojte se iznenaditi ako vas ovde ponude pirinčom pre nego testeninom: severna regija Lombardija takođe je dom ukusnog kremastog jela od pirinča poznatog kao rižoto.

Svi putevi vode u Rim

Glavni grad Italije ima potpuno odgovarajući nadimak "večni grad". Rim je uzbudljiv grad pun raznolikosti u regionu Lacio sa jakim istorijskim korenima. Ra razliku od gradova kao što je Firenca, gde posetioci imaju osećaj da su okruženi samo turistima, u ovom gradu na reci Tibar, susretaćete se sa mnogim rođenim Rimljanima. U ono što morate videti svakako spadaju: Koloseum, mesto na kojem su se nekada takmičili gladijatori, Panteron, iz drugog veka pre naše ere, koji je prvobitno bio hram posvećen rimskim bogovima, kao i Vatikan, sedište katoličke crkve i mesto na kojem se nalazi jedno od Mikelanđelovih remek dela: plafon Sikstinske kapele. 

Jugozapadna obala

Poseta regionu Kampanja, koji se nalazi južno od Lacija, predstavlja susret sa nizom fascinantnih gradova i lokacija. U Napulju, trećem po veličini gradu Italije, istražite antičke ulice i spomenike. Na mestu gde je rođena pica, obavezno sebi priuštite nezaboravni obrok. Kada birate mesto za svoj obrok, setite se da su najukusnije autentične pice pečene u pećima na drva. Iz Napulja brzo možete stiči do mnogih drugih atrakcija ovog regiona. Arheološko nalazište Pompeja nalazi se oko 25 kilometara jugoistočno, dok je podnožje planine Vezuv, u čijoj je poznatoj erupciji sahranjena Pompeja 79. godine naše ere, na samo 9 kilometara istočno. Ako ste iznajmili automobil, krenite uz obalu putem prema jugu i uživajte u blistavim prizorima Amalfija koji zaustavljaju dah. 

Na donjem kraju čizme

Najjužnije teriotrije u Italiji su regioni Apulija (Pulja na italijanskom), koja se nalazi na štikli čizme, i Kalabrija, na vrhu. Zadovoljstvo je posetiti ove manje istraživane oblasti. Pulja je istorijski poljoprivredna regija koja nudi i šarmantne kontinentalne pejzaže prošarane voćnjacima, maslinjacima i tradicionalnim Trulo nastambama, predivnim kućicama od belog krečnjaka. Duž obale duge 840 kilometara ima razuđenih litica, divljih plaza sa belim peskom i gužve su mnogo manje. Još jedna atrakcija je barokni grad Leče. Ako biste hteli da opišete Kalabriju jednom rečju, pravi izbor bila bi reč: brdovita. Samo oko 10% teritorije je ravno, zahvaljujući pre svega planinskom vencu Apenina koji formiraju okosnicu regiona. Istorijski, planinski teren štitio je stanovnike od napada, jer su uvek mogli lako da se sklone u guste planinske šume. Danas je veći deo područja zaštićen kao nacionalni park, što ga štiti od ubrzanog razvoja koji je pregazio mnoge delove Italije. U unutrašnjosti Kalabrije predeli su prekriveni bodljikavom kruškom, osvežavajućim voćem poput kaktusa, kao i maslinama, breskvama i kruškama. Blagoslov Kalabrije su i mnogobrojne plaže, od šljunkovitih do peščanih. Gradovi koje treba posetiti su Piko i Tropea, i ako stignete sve do Kalabrije, morate probati ukusnu kobasicu – namaz koji se zove nduja. Na zapadu, odmah preko puta Kalabrije, leži Sicilija, najveće ostrvo na Mediteranu. Njegova lokacija dugo ga čini raskrsnicom između Afrike i Evrope. Ostrvo ima bogatu, raznoliku istoriju, kao i izuzetne geografske znamenitosti. Na istočnoj strani ostrva dominira planina Etna, najveći aktivni vulkan u Evropi. Šarenilo Palerma, koji se nalazi na samoj obali mora, privlači kupolama inspirisanim arapskom arhitekturom, raskošnim zelenim vrtovima i užurbanom pijacom Vućiria. Vrede svratiti, ako se nađete u u severozapadnom delu. Ovde smo samo zagrebali po površini nekih znamenitosti, zvukova i mirisa koje ćete osetiti i u kojima ćete uživati u prelepoj Italiji. Zašto ostalo ne biste sami otkrili!

Organizovanje turističke dijalize

Pre polaska na putovanje, pozovite najbliži NephroCare centar i obavestite ih o svom dolasku na dijalizu. Italija ima mnogo različitih NephroCare centara, ali, budući da se radi o velikoj državi, da bi vaš odmor bio uspešan i zdrav planirajte svoje kretanje u okolini lokacije centra. NephroCare centri u pokrajinama Kampanija, Lacio, Marke, Molize, Lombardija, Apulija, Kalabrija i Sicilija će vam sa zadovoljstvom poželeti dobrodošlicu i brinuti o vama dok vi bezbrižno uživate. 

Povezane teme

Dijalizni centri u Italiji

Detaljne informacije o ponuđenim modalitetima i o radnom vremenu NephroCare centara za dijalizu.