NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Francuska

Francuska – zemlja senzualnih užitaka

Svetski poznata po svojoj hrani i vinu, kulturi i načinu života, nije ni čudno što je Francuska najposećenija zemlja u svetu. Svake godine oko 80 miliona turista poseti „La République“ da bi se upustili u galske „joie de vivre“. Unutrašnji deo Francuske nudi prekrasan niz prizora, zvuka i mirisa koje posetioci mogu da osete u svim delovima zemlje – od Pirineja i Azurne obale na jugu do bretonske obale i gradskog duha u području Il de Frans na severu. Ne zaboravimo i Francuske Alpe!

Istorija revolucije

Francuska ima bogatu istoriju i ogromnu količinu stvari za videti i raditi. Nacionalni moto zemlje „Liberté, égalité, fraternité“ (Sloboda, jednakost, bratstvo) potiče iz Francuske revolucije, kada je monarhija srušena, a stanovništvo ustalo protiv moći aristokrata, zemljoposednika i Katoličke crkve. Deset godina posle ovoga vođeni su Napoleonovi ratovi, gde je Francuska pod vladavinom Napoleona osvojila veliki deo Evrope, samo da bi je vratili nazad i porazili 1815. Danas, Francuska je ponosna na svoj status republike, a u 20. veku zemlja je odigrala glavnu ulogu u stvaranju UN i EU.

Pariz – grad snova

Pariz je bez sumnje jedan od najimpresivnijih svetskih gradova, skoro kao ogromni, užurbani muzej na otvorenom – onaj koji mora da se vidi da biste se uverili da postoji. Dok su mnogi gradovi arhitektonski haotični, Pariz je izuzetno ujednačen zahvaljujući Osmanovom kompletnom redizajniranju u 19. veku, koji je pretvorio srednjovekovni grad sa krivudavim putevima i uskim ulicama u veliki moderni grad sa prostranim trgovima i širokim bulevarima. Pariz je kao turističko odredište grad broj jedan u svetu, a većina glavnih gradskih turističkih atrakcija, kao što je Ajfelov toranj, Trokadero, muzej umetnosti Luvr (dom Mona Lize od Leonarda da Vinčija), Trijumfalna kapija i upečatljivi centar Pompidu, nalazi se severno od Sene na Desnoj obali. Za kupovinu – i da biste videli i bili viđeni – ne možete otići na mesto bolje od legendarne avenije Jelisejska polja, koja je dom prestižnim brendovima (Šanel, Dior, Iv Sen Loran, Luj Viton, Kartie...). Ili, za najnovije u francuskoj modi, idite u istorijske robne kuće Galeri Lafajet i Prentam na bulevaru Osman u 9. okrugu.

Živeti pariski

Južno od Sene, na Levoj obali, nalazi se mesto gde istinski, jedinstveni karakter Pariza zaista sija. Možda ne postoji lokacija više arhetipski pariska od Ru Muftara, duge, uske uzane pešačke ulice od kaldrme u Latinskom kvartu grada, obložene sa naizgled beskrajnim izborom pekara, poslastičarnica, kafića, restorana, delikatesnih prodavnica, pijačnih tezgi i visoko specijalizovanih nezavisnih prodavnica hrane. Jedna od gradskih najbolje čuvanih tajni koju je iznenađujuće lako prevideti – ovo je mesto gde Parižani dolaze iz dana u dan da zadovolje sve svoje kulinarske potrebe, od najsloženijih i najskupljih kolača do jednostavnih korpica sa sočnim francuskim malinama. Čudna i užurbana i gotovo nemoguće slikovita, ne iznenađuje to da se ulica koristila kao lokacija u francuskim filmovima kao što je Tri boje – Plavo, gde je glavna glumica Žilijet Binoš.

Odmah izvan Pariza je Versajski dvorac, velika palata koja je svedok revolucionarne snage francuske monarhije pre revolucije. Još više istorijska je bazilika Sen Deni severno od Pariza, gde je sahranjen svetac zaštitnik zemlje.

Ruralno i rustično

Severna obala Francuske možda je manje istražena od svog mediteranskog parnjaka, ali ima sopstvene čari – kao dvorac iz bajke Mon Sen Mišel, sagrađen na rtu i koga plima redovno odseca od kopna. On se nalazi u oblasti Normandije, delu Francuske najbližem Ujedinjenom Kraljevstvu i poznat je po svojim karakterističnim poludrvenim kućama i proizvodnji jabukovače. Ova oblast obuhvata brojne istorijske opatije, kao što su Žumijež, Gruše-le-Valas i opatija Bec.

Dalje na zapadu leži Bretanja, gde je pejzaž poprilično drugačiji od ostatka Francuske, tako što je sličniji onom iz jugozapadne Engleske. Bretonska obala ima dramatične litice, kao i močvare i šume i preko 800 ostrva. Meštani govore keltskim jezikom, bretonskim, koji je usko povezan sa velškim. Bretanja je takođe začinjena sa dramatičnim zamkovima i prelepim gotičkim i romanskim katedralama, a mnogi gradovi u oblasti i dalje imaju svoja puna srednjovekovna utvrđenja. Neolitska mesta su svedok prvih naselja u ovoj oblasti.

Prelepe planine

Francuska je poznata po svojoj prirodi. Francuski Alpi su popularni kod skijaša i snoubordera i zimi i leti, od kojih mnogi odsedaju u prelepom gradu Grenoblu ili u odmaralištima kao što je Šamoni, mesto održavanja prvih zimskih olimpijskih igara ikada, i Ansi, na severnoj obali jezera Ansi. Tu ćete pronaći neke od najviših vrhova na Alpima, kao što je impresivni Monblan, najviša planina u Evropi. Iscrtavajući granicu sa Španijom, planinski lanac Pirineji takođe pruža obilne mogućnosti za pešačenje. Pirinejski grad Lurd u južnoj Francuskoj godišnje poseti više miliona hodočasnika, jer se veruje da voda ima lekovita svojstva.

Obala Sredozemnog mora

U letnjem periodu najviše posećen deo Francuske je obala Sredozemnog mora ili Azurna obala, tako nazvana po svojoj tirkiznoj vodi. Deo oblasti Provanse je igralište bogatih i poznatih i veliko odredište za jahte. Gradovi na Azurnoj obali uključuju Nicu, Kan – koji je domaćin godišnjeg festivala filma – i Monako, malu kneževinu i jednu od najmanjih zemalja sveta, dom kazina Monte Karlo i prestižne trke Velika nagrada Monaka. Obližna Korzika, ostrvo u Sredozemnom moru, ima više od 200 plaža i sopstveni jezik. Dalje u unutrašnjosti u oblasti Provanse, grad Avinjon ima prelepo očuvan istorijski centar i srednjovekovne bedeme i to je svetska baština Uneska.

Ukusne poslastice

Hrana je neverovatno važan deo francuske kulture. Kuhinja zemlje temelji se na više manjih jela – Francuzi ništa ne vole više od uživanja u obilatom mesu, dekadentnim slatkišima i oporim sirevima. Obroci obično počinju sa „amuse-bouche“ (predjelo) i „hors d’oeuvre“ (starter) – možda i uz „escargots“ (puževi) – pre prelaska na supu. Onda je vreme za „plats principaux“ ili glavno jelo, najčešće meso ili povrće kao što je „coq au vin“ (piletina kuvana u vinu) ili ratatuj (gulaš od povrća iz Provanse). Pre prelaska na desert degustacija francuskog sira je obavezna. Deserti su mali i kalorični, a uključuju krem brule, eklere, madlene, profitrole i palačinke.

NephroCare u Francuskoj

Fresenius Medical Care u Francuskoj je započeo aktivnosti 1997. godine kao prvi privatni pružalac usluga dijalize u zemlji. Od tada se razvijamo bez prekida, i trenutno smo jedini pružalac usluga dijalize koji pokriva celu državu. U našim centrima širom Francuske postoji besplatan Wi-Fi, naši pacijentima su na raspolaganju dijetetičari, socijalni radnici i psiholozi. 

Povezane teme

Dijalizni centi u Francuskoj.

Detaljne informacije o modalitetima koji su u ponudi i radno vreme NephroCare centara za dijalizu.