NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Svakodnevna nega fistule

Provera fistule

S obzirom na to da fistula igra ključnu ulogu u uspešnosti dijaliznog tretmana, veoma je važno da uvek bude u dobrom stanju. Vašu fistulu je potrebno proveravati svakoga dana! Treba da koristite oči, uši i prste da biste potvrdili da je sve u redu.

Kada gledate u ruku sa fistulom, obratite pažnju na bilo kakvo crvenilo ili otok.

Jedan način da proverite da li postoji dobar protok krvi kroz fistulu jeste da koristite stetoskop da biste čuli zvuk koji nazivamo „šum“. Zamolite svoj dijalizni tim da vam pokaže kako da uradite ovo.

Najlakši način jeste da stavite ruku na fistulu. Trebalo bi da osetite ritmičku vibraciju / osećaj zujanja koji se naziva „podrhtavanje“. Pri palpaciji fistule posebnu pažnju obratite na to da li je osetljivija ili toplija nego obično.

Primenjujte nekoliko jednostavnih pravila da biste smanjili rizik od infekcije ili tromboze, što su najčešće opasnosti za fistulu:

Dozvolite da krv slobodno teče

Izbegavajte pritisak bilo koje vrste na ruku sa fistulom jer to može dovesti do tromboze, naročito u uslovima niskog krvnog pritiska. Treba da izbegavate sledeće:

 • Nošenje uske odeće ili stvari koje vas ograničavaju kao što su satovi ili narukvice i koji mogu izazvati pritisak na fistulu.
 • Spavanje na pristupnoj ruci, jer to može dovesti do prolaznog savijanja fistule i redukcije protoka krvi. • Jako savijanje ruke sa fistulom.
 • Merenje krvnog pritiska na ruci sa fistulom meračem krvnog pritiska jer naduvavanje manžetne izaziva kompresiju krvnih sudova.
 • Vađenje krvi ili injekcije, pošto kasnije mora da se izvrši hemostaza. Pored toga, nekvalifikovano osoblje potencijalno može oštetiti fistulu.

Ako primetite bilo koji od ovih uznemirujućih simptoma: crvenilo, oticanje, bol, povišenu temperaturu – u zoni fistule, odmah se obratite svom lekaru ili dijaliznom timu.

Održavajte čistoću

Da biste izbegli bilo kakvu migraciju bakterija sa kože u krvni cirkulacioni sistem, što bi moglo dovesti do infekcije, ne zaboravite da uvek:

 • Operete mesto pristupa vodom i sapunom rezervisanim samo za tu namenu, svakoga dana i pre svakog dijaliznog tretmana.
 • Izbegavajte kašljanje i kijanje u smeru fistule.
 • Uzdržavajte se od češanja zone fistule, a naročito mesta pristupa.

Zaštitite je od povreda

 • Izbegavajte aktivnosti koje bi mogle izazvati povrede fistule kao što je podizanje teških predmeta kao kofera ili paketa. Na primer, kada ste u kupovini, koristite kolica umesto korpe i ne koristite ruku sa fistulom za nošenje teških kesa sa namirnicama kući.
 • Bavite se sportovima koji neće preopteretiti vašu ruku sa fistulom, na primer trčanjem ili biciklizmom.

Čuvajte se od temperaturnih ekstrema

Veoma visoke ili niske temperature takođe mogu imati efekte štetne po fistulu i dovesti do tromboze. Preporučljivo je da se ne izlažete:

 • Prekomernoj toploti (npr. saune ili parna kupatila), jer ona izaziva dilataciju krvnih sudova i smanjuje krvni pritisak i protok krvi. Ako želite da budete napolju po vrlo toplom danu, pokušajte da ostanete u senci.
 • Prekomerna hladnoća. Ona izaziva suženje krvnih sudova i time smanjuje protok krvi u udovima, posebno u ruci sa fistulom. Po veoma hladnim danima ne zaboravite da obučete odgovarajuću toplu odeću ako poželite da izađete napolje zbog svežeg vazduha.