NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Nega fistule u centru

U dijaliznom centru specijalizovani stručnjaci će se brinuti o vama i savetovati vas o svemu u vezi sa lečenjem, kao i sa negom vaskularnog pristupa. Evo nekoliko saveta kao i nekoliko elemenata nege u kojima možete igrati aktivnu ulogu:

Pre tretmana

  • Uvek operite ruku sa vaskularnim pristupom neposredno pre tretmana.
  • Ako se koristi anestetik-traka, prvo operite ruku, nanesete traku, onda je odstranite i ponovo operite pre kanilacije.
  • Medicinska sestra će uvek izvršiti dezinfekciju kože pre postavljanja igle.

Kanulacija i vreme tretmana

Budite spremni i otvoreni za sve informacije koje dobijate od medicinskog tima o tehnici punktiranja. Postoje dve glavne tehnike koje obezbeđuju maksimalnu zaštitu fistule:

1. „rotacija mesta“ ili „merdevine“

Kod korišćenja ove tehnike za svaki tretman koristi se nova tačka kanulacije i ostavlja se prostor (oko 2 cm) od prethodne. Obično medicinska sestra počinje kanulaciju na dnu pristupa i nastavlja sve do vrha, a onda se vraća i ponovo počinje od dna. Koristi se cela vaskularna linija. Ako se ova tehnika primenjuje kod vas, možete pomoći tako što ćete paziti da se mesta uboda ne ubadaju ponovo dok još zarastaju, da biste sprečili pojavu slabih tačaka na fistuli.

2. „rupa za dugme“ ili „jedno mesto uboda“

Kod ove tehnike igla se uvek stavlja na potpuno istu tačku i pod istim uglom. Tokom vremena tunel za iglu zarasta, kao rupa za minđušu. Ova tehnika najbolje funkcioniše ako to svaki put radi ista osoba.

U toku tretmana

  • Ne pomerajte ruku i neka bude opuštena, tako da igle ne mogu da se izmeste.
  • Uvek imajte na umu da ne smete pokrivati ruku sa vaskularnim pristupom odećom ili debelim ćebetom, tako da medicinske sestre mogu lako da provere da li je sve u redu.

Ako ste zainteresovani da budete aktivniji u samom procesu kanuacije, razgovarajte o tome sa svojim medicinskim timom!

Po završetku tretmana

Kada se vaš tretman završi, igle se odstranjuju. Biće potrebno da držite gazu na mestu uboda dok ne prestane krvarenje – ovaj proces zove se hemostaza. Držeći mesta uboda na pravi način skratićete vreme krvarenja, sprečiti oštećenje pristupa i stići ćete kući ranije.

Evo kako:

  • Medicinska sestra će staviti rukavicu na vašu drugu ruku ili će vam dati sterilni tampon.
  • Držite čvrsto pritisnuto 5 do 10 minuta sa dva prsta na tačkama uboda bez zavirivanja pod gazu. Ne pritiskajte previše da ne biste prekinuli puls – pitajte vaš zdravstveni tim da vam pokaže pravu meru pritiska.
  • Medicinska sestra će signalizirati kada krvarenje prestane i kada hemostaza bude završena. Biće vam stavljen zavoj i možete skinuti rukavicu.
  • Pre izlaska iz sale za dijalizu operite ruke.
  • Zavoj možete skinuti posle 3–4 sata.