NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Briga o centralnom venskom kateteru

Centralni venski kateter

Centralni venski kateter, posebna vrsta intravenskog katetera (cev), nezamenljiv je u današnjim centrima za dijalizu. Neki pacijenti počinju hemodijalizu bez trajnog vaskularnog pristupa – oni će najčešće imati centralni venski kateter (CVC).

Kada je CVK neophodan?

Ako su krvni sudovi pacijenta oštećeni ili vrlo krhki, nije moguće formirati fistulu. Zbog veoma brzog pristupa, CVK-i se takođe koriste za lečenje hitnih slučajeva. Ako je centralni venski kateter najbolji izbor za vaše terapije hemodijalize, lekar ili hirurg će ga umetnuti u centralnu venu – vratnu venu (vrat), potključnjačnu venu (grudi) ili u femoralnu venu (prepone).

Centralni venski kateteri nude neposredan pristup krvotoku. Pacijenti sa centralnim venskim kateterima će ceniti to što mogu slobodno da pomeraju svoje ruke i šake tokom dijalize i što se izbegavaju držači za igle. Međutim, dugoročna komplikacija sa kateterima – posebno onima koji su postavljeni u potključnjačnu venu – je ta da krvni sud često postaje abnormalno uzan (stenoza). Centralni venski kateteri takođe predstavljaju veći rizik za infekcije i zato pacijenti moraju da budu oprezni sa svakodnevnom higijenom ili slobodnim aktivnostima ako one uključuju plivanje ili kupanje. Ponekad CVK otežava postizanje visokog protoka krvi, što može da utiče na efikasnost uklanjanja toksina.

Nega CVK

Brigu o centralnom venskom kateteru obično sprovode medicinske sestre. Mesto izlaska katetera treba da se očisti tokom svake dijalizne terapije. Medicinska sestra mora da nosi ličnu zaštitnu opremu. Pacijent treba da nosi masku prilikom promene zavoja i svaki put kad se kateter otvara, kao što je slučaj tokom procedura priključenja i isključenja. Konci za tunelizovane katetere moraju da ostanu na mestu sve dok se kateter ne ubaci. Ako imate tunelizovani kateter, konce treba ukloniti kada manžetna katetera sraste sa tim mestom.