NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Dijaliza

Dijaliza – za vas radi posao bubrega.

Dijaliza je postupak kojim se zamenjuju neke funkcije bubrega. Ovo lečenje može zameniti samo neke osnovne funkcije normalnog bubrega.

Dve najvažnije funkcija bubrega – uklanjanje viška vode u telu i uklanjanje otpadnih materija koje su se nakupile u krvi – kontrolišu se pomoću lečenja dijalizom.

Međutim, čak i sa ovim lečenjem, moraćete da pratite svoju ulogu u poštovanju pravilne ishrane da biste vodu i otpadne materije održavali na prihvatljivom nivou.

Ostale funkcije, kao što je uloga koju bubrezi imaju u izgradnji crvenih krvnih zrnaca i održavanju jakih kostiju, kontrolišu lekovi.

Opcije za dijalizu – peritoneumska dijaliza i hemodijaliza

Dva glavna oblika dijalize su peritoneumska dijaliza i hemodijaliza. Hemodijaliza se odvija izvan tela, dok se peritoneumska dijaliza odvija u telu.

Obe vrste dijalize efikasne su u lečenju bolesti bubrega. Izbor između njih zavisi uglavnom od vaših ličnih želja i izbora u načinu života, ali i od opšteg zdravstvenog stanja.

Možete imati zdravstveno stanje koje bi učinilo da jedna ili druga bude bolji izbor – vaš lekar može da vas savetuje u vezi sa tim.

Povezane teme

Hemodijaliza se može izvoditi kući, više o tome:

Kućna hemodijaliza

Hemodijaliza je dostupna i kao kućno lečenje.