NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Odgovornost prema životnoj sredini

Program za zaštitu životne sredine

Hemodijaliza je tretman koji troši resurse, zahtevajući 300–600 litara vode, stvarajući 0,8–1,4 kg infektivnog otpada i trošeći 7–19 kWh struje po tretmanu.

Uspeh dijalize kao terapije ima rastući ekološki i ekonomski uticaj. Dramatičan rast broja pacijenata praćen brojnim medicinskim i tehnološkim napretcima predstavlja dodatno opterećenje životne sredine dijalizom.

Zajedno sa Evropskim udruženjem sestara na dijalizi i transplantaciji / Evropskim udruženjem za negu bubrežnih bolesnika, Fresenius Medical Care je pokrenuo inicijativu “Go Green in Dialysis” koja okuplja specijaliste, uključujući stručnjake u nefrološkoj nezi,dijalizne tehničare i lidere upravljanja kvalitetom i zaštitom životne sredine.

„Ekološki pristup dijalizi“ je naš skup standardnih ekoloških smernica za dijalizu

. Cilj projekta je da poveća svest o temama vezanim za zaštitu životne sredine medju osobljem zaposlenim na dijalizi. Smernice objašnjavaju opšte izazove u upravljanju životnom sredinom i bave se temama otpada, vode i korišćenja energije.

Terasa – „zelenija“ dijaliza

Centar za dijalizu u Terasi je još jedna prekretnica u našoj misiji da učinimo da dijaliza bude više održiva i efikasna. Terasa je prvi centar za dijalizu u Španiji koji je ekološki održiv i jedan je od retkih u Evropi sa energetskim sertifikatom klase A. On prati holistički pristup koji teži ka tome da dijaliza bude više održiva, što znači da je on prvi u toj oblasti.

Puno razmišljanja je uloženo u arhitekturu zgrade – korišćen je recikliran i lokalno proizveden materijal za njenu izgradnju i omogućen je prodor puno prirodnog svetla unutra kroz unutrašnja dvorišta, čime se štede resursi i doprinosi uštedi energije. Unutrašnja dvorišta donose i prirodnoj ventilaciji u zgradi.

  • više od 70 solarnih ploča
  • centralizovanog grejnog sistema koji radi sa peletima od biomase
  • sijalica koje štede energiju.
  • Zeleni krov
  • korišćenje stakla niske emisije u aluminijumskim prozorima bez toplotnog mosta
  • ojačavaju toplotnu izolaciju zgrade.

Upotrebljena voda se koristi za:

  • zalivanje zelenog krova i više parkova u Terasi
  • ispiranje toaleta