NephroCare koristi kolačiće na ovoj veb stranici kako bi poboljšao korisničko iskustvo i pružio najbolju moguću uslugu. Ukoliko nastavite da pretražujete veb lokaciju, slažete se sa našom upotrebom kolačića. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Ekološka održivost: Terasa

Terasa – „zelenija“ dijaliza

Kompanija Fresenius Medical Care već godinama radi na tome da postane ekološki prihvatljivija. 2007. prvi program za zaštitu životne sredine postavljen je sa ciljem da stavi dodatni akcenat na ovaj važan aspekt naših usluga. U okviru ovog programa ciljne potrošnje za vodu i struju, kao i kontaminirani otpad, definisane su i proveravaju se na mesečnom nivou.

Novi centar za dijalizu u Terasi je još jedna prekretnica u našoj misiji da učinimo da dijaliza bude više održiva i efikasna. Terasa je prvi centar za dijalizu u Španiji koji je ekološki održiv i jedan je od retkih u Evropi sa energetskim sertifikatom klase A. On prati holistički pristup koji teži ka tome da dijaliza bude više održiva, što znači da je on prvi u toj oblasti.

Puno razmišljanja je uloženo u arhitekturu zgrade – korišćen je recikliran i lokalno proizveden materijal za njenu izgradnju i omogućen je prodor puno prirodnog svetla unutra kroz unutrašnja dvorišta, čime se štede resursi i doprinosi uštedi energije. Unutrašnja dvorišta donose i prirodnoj ventilaciji u zgradi.

Pored toga, potražnja za energijom se smanjuje uz pomoć više od 70 solarnih ploča, centralizovanog grejnog sistema koji radi sa peletima od biomase i sijalica koje štede energiju. Zeleni krov i korišćenje stakla niske emisije u aluminijumskim prozorima bez toplotnog mosta ojačavaju toplotnu izolaciju zgrade.

Zahvaljujući upotrebi najmodernijih uređaja kompanije Fresenius Medical Care, potrošnja vode je značajno smanjena. Pored toga, višak vode iz sistema za obradu vode u Terasi koristi se za ispiranje toaleta i ne samo za zalivanje zelenog krova centra za dijalizu, već i brojnih parkova u Terasi. Štaviše, klima uređaji i agregati, koji se obično instaliraju na krovovima zgrada u Španiji, instalirani su u podrumu centra za dijalizu da bi se smanjio akustični i vizuelni uticaj.

Centar je zvanično otvoren 27. juna 2014. i osposobljen je za lečenje više od 250 pacijenata na dijalizi. Oko 40 zdravstvenih stručnjaka koji rade u centru brinu se za optimalno lečenje dijalizom za svakog pacijenta. Uprkos našoj posvećenosti zaštiti životne sredine, pacijenti i njihove specifične potrebe uvek su na prvom mestu. Dakle, centar za dijalizu u Terasi ne samo da je izgrađen na ekološki prihvatljiv način, već i na način koji osigurava najviši kvalitet usluga dijalize. Na primer, u sobama za dijalizu linearne sijalice instalirane su na 1,20 m od zida da bi se osiguralo optimalno svetlo tokom priključivanja i isključivanja, a sav prostor je dizajniran na način koji povećava blagostanje pacijenata.

Ponosni smo na stalan napredak u smanjenju uticaja dijalize na životnu sredinu održavajući i unapređujući usluge dijalize visokog kvaliteta koji pacijenti očekuju od nas.